Grid star
antreprenoriat

MULTINATIONALELE, LA PUTERE PE PIATA GAZELOR DIN ROMANIA – Din 80 de furnizori in 2021, in prezent au ramas 20: “Absolut toate firmele de furnizare si distributie romanesti au disparut din randul ofertantilor”

Doar 20 de furnizori mai oferteaza gaze consumatorilor casnici pe Comparatorul de pret al ANRE, comparativ cu 80 de furnizori anul trecut. Potrivit Asociatiei Energia Inteligenta (AEI), primele 10 oferte sunt ale unor firme multinationale si “absolut toate firmele de furnizare si distributie romanesti au disparut din randul ofertantilor”.


AEI arata ca daca la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai buna de pret pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astazi cea mai mica oferta este de 640,68 lei/MWh. Asta in conditiile in care anul trecut cea mai mica oferta era de 110 lei/MWh.
In analiza realizata se arata ca cel mai mare furnizor de gaze pentru populatie din Romania oferteaza cel mai mare pret din piata cu o oferta de 1292,65 lei/MWh, chiar daca pretul de achizitie a gazelor pe Bursa Romana de Marfuri a scazut de la 884,515 lei/MWh in luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Asta in conditiile in care se solicita si plata unor garantii si suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/luna, sub forma unui abonament.

Iata analiza Asociatiei Energia Inteligenta:

Atrageam atentia anul trecut intr-un articol – Riscul ca majoritatea furnizorilor de gaze sa dispara si odata cu aceasta speranta unui pret corect la gaze –  asupra faptului ca modificarile legislative de pe piata gazelor naturale va aduce scaderea drastica a numarului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatoriilor casnici si vor ramane pe piata doar cativa furnizori, majoritatea firme multinationale. Daca anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astazi doar 20 de furnizori mai oferteaza gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de pret al ANRE, din care primele 10 oferte sunt ale unor firme multinationale si absolut toate firmele de furnizare si distributie romanesti disparand din randul ofertantiilor.
Trebuie sa avem in vedere ca daca la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai buna de pret pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astazi cea mai mica oferta este de 640,68 lei/MWh. Asta in conditiile in care anul trecut cea mai mica oferta era de 110 lei/MWh.

Pretul pe Bursa de marfuri a scazut

Dar surpinzator este faptul ca cel mai mare furnizor de gaze pentru populatie din Romania, oferteaza cel mai mare pret din piata cu o oferta de 1292,65 lei/MWh, chiar daca pretul de achizitie a gazelor pe Bursa Romana de Marfuri a scazut de la 884,515 lei/MWh in luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta in conditiile in care se solicita si plata unor garantii si suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/luna, sub forma unui abonament.
Trebuie precizat ca in conditiile in care modificarea legii gazelor si energiei electrice din 31 decembrie 2021 printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG 143/31.12.2021), limiteaza schimbarea furnizorului de energie electrica in situatia in care consumatorul gaseste un pret mai bun decat cel din contractul sau care este cu pret fix si perioada determinanta, de obligativitatea platii unei sume de bani catre furnizorul sau fapt care va duce la reducerea actiuni de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mica in Romania, mai putin de cca. 10% din consumatorii de gaze schimbandu-si furnizorul si cca. 15% din consumatorii de energie electrica schimbandu-si furnizorii.
Scaderea numarului de furnizori din piata, noi bariere legislative si financiare de schimbare a furnizorului, lipsa institutiei de solutionare alternativa a litigiilor de pe piata de gaz si energie, la care se adauga dezamagirea profunda a consumatorului de gaz si electricitate, indusi continuu in eroare, in ceea ce priveste preturile la energie in ultimul an, este reteta care nu va permite scaderea preturilor la gaze si electricitate in anul 2022”. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani