Grid star
criptomonede

MOSCOVA NU CREDE IN DOLARI – Rusia accelereaza lansarea rublei digitale in plin proces al „de-dolarizarii”. Oficial american: Ar fi alarmant

Moscova a lansat consultarea publica privind rubla digitala inca din octombrie 2020 si isi propune sa aiba un prototip pregatit pana la sfarsitul anului 2021, a declarat miercuri, 2 iunie, guvernatorului bancii centrale din Rusia, Elvira Nabiullina intr-un interviu exclusiv pentru CNBC. Proiectul se inscrie intr-o serie de pasi concreti facuti de Rusia pentru „de-dolarizarea” economiei sale, care face parte dintr-o politica ampla de gestionare a riscurilor valutare, a spus Nabiullina.

Testele pilot si probele ar putea incepe anul viitor, a precizat ea. Pe masura ce economia se muta online, monedele digitale vor fi viitorul sistemelor financiare a explicat Nabiullina. Iar in acest moment, este nevoie de sisteme de plata rapide si ieftine, iar monedele digitale ale bancii centrale pot umple acest gol, a declarat ea pentru CNBC intr-un interviu exclusiv.

Vom merge pas cu pas, pentru ca este [un] proiect foarte dificil, tehnologic, legal (…) Cred ca este viitorul sistemului nostru financiar, deoarece se coreleaza cu aceasta dezvoltare a economiei digitale”, a declarat Elvira Nabiullina pentru CNBC.

Oficial american: Avansul bancilor centrale din China, Rusia si Iran pentru crearea CBDC este „alarmanta pentru SUA”

Demersurile Rusiei de a grabi adoptarea rublei digitale ar putea fi o ingrijorare pentru SUA, potrivit declaratiei unui fost oficial al Trezoreriei SUA, Michael Greenwald.

Ceea ce ma alarmeaza este daca Rusia, China si Iranul creeaza fiecare moneda digitala a bancii centrale pentru a opera in afara dolarului si alte tari le-ar urma. Ar fi alarmant”, a declarat el miercuri pentru jurnalistul Hadley Gamble de la CNBC, cel care a intervievat-o si pe Elvira Nabiullina.

Digitalizarea Yuanului chinez ameninta pozitia dolarului de moneda de rezerva globala

Lumea Banilor a relatat anterior ca investitorul miliardar Ray Dalio a declarat recent ca Yuanul chinez va deveni o moneda de rezerva globala mai devreme decat se asteapta majoritatea oamenilor, deoarece forma sa digitala ar putea fi o alternativa de investitii foarte viabila. In acest context, ingrijorarile SUA cu privire la detronarea dolarului de pe pozitia de moneda de rezerva a lumii, sub presiunea proiectelor CBDC (central bank digital currency) ale unor economii gigant, precum cea a Chinei si a Rusiei, este din ce in ce mai pregnanta.

Reamintim ca monedele digitale ale bancii centrale nu sunt aceleasi cu criptomonedele, cum ar fi bitcoin. Ele sunt emise si controlate de autoritati, iar valoarea unei ruble digitale va fi egala cu o rubla de numerar, a declarat Banca Rusiei anul trecut.

In acest moment, mai multe banci centrale din intreaga lume dezvolta monede digitale suverane, despre care sustinatorii spun ca ar putea promova incluziunea financiara si ar putea facilita tranzactiile transfrontaliere. Dar Nabiullina prezice ca vor exista provocari in gasirea „solutiilor comune” intre sistemele care au fost dezvoltate independent de diferite tari.

Daca fiecare banca isi creeaza propriul [sistem], sisteme tehnologice cu standarde locale, va fi foarte dificil sa cream unele interconectari intre aceste sisteme pentru a facilita toate platile transfrontaliere”, a spus ea.

Sanctiunile SUA, un „risc persistent” pentru Rusia

Nabiullina a cantarit si sanctiunile SUA, pe care le-a descris drept un „risc persistent” pentru Rusia.

Washingtonul a impus sanctiuni Rusiei din diferite motive de-a lungul anilor, de la presupuse otraviri ale politicienilor din opozitie, la presupuse interferente electorale si atacuri cibernetice.

De aceea, politica noastra monetara, precum si politica fiscala si intreaga politica macroeconomica, sunt destul de conservatoare”, a spus ea.

Rezervele Moscovei sunt „destul de mari, pentru a rezista la toate scenariile financiare sau scenariile geopolitice si sunt probabil mai diverse decat rezervele altor tari”, a precizat guvernatorul bancii centrale a Rusiei.

Expertii spun ca Rusia s-a indepartat treptat de la utilizarea dolarului american ca o modalitate de a se izola de efectele sanctiunilor care sunt capabile sa vizeze toate companiile care folosesc moneda.

In 2019, Anne Korin, codirector al Institutului pentru Analiza Securitatii Globale, a declarat pentru CNBC ca exista un „club in crestere” de jucatori „foarte puternici” care doresc sa submineze importanta dolarului.

China, Rusia si Uniunea Europeana au o „motivatie puternica pentru a de-dolariza”, a spus ea la acea vreme.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani