MOSCOVA NU CREDE IN CRIPTOMONEDE – Banca Centrala a Rusiei raporteaza tranzactii cripto de miliarde de euro anual. Avertismentul lui Putin
Investitorii rusi in criptomonede sunt printre cei mai activi din piata globala, iar tranzactiile cripto au atins aproximativ 5 miliarde de dolari (350 de miliarde ruble rusesti) in 2021, a declarat Banca Centrala a Rusiei in ultimul sau raport privind stabilitatea financiara. Interesul crescand pentru cripto ar putea deveni un risc financiar pentru Rusia, avertizeaza autoritatea de reglementare, in timp ce parlamentarii rusi pregatesc un proiect de lege ce vizeaza activele digitale.
Raportul Bancii Nationale a Rusiei citeaza un sondaj din iulie al celor mai mari banci din tara. Nu ofera detalii despre tipurile de tranzactii sau despre modul in care bancile le identifica pe cele care sunt legate de cripto, insa inainteaza o serie de cifre impresionante cu privire la sumele investite de rusi in criptomonede.
"Conform unor estimari indirecte, investitorii rusi in monede digitale sunt printre cei mai activi de pe piata”, se arata in raportul citat de CoinDesk.
Rusia este una dintre cele mai mari piete pentru Binance, cea mai mare platforma de tranzactionare cripto din lume, iar numarul utilizatorilor rusi de pe alte platforme de tranzactionare globale este in crestere, potrivit raportului.
Raport: Criptomonedele, un risc pentru stabilitatea financiara a Rusiei
"Bitcoinul si alte monede digitale nu sunt sustinute de nimic, investitiile pot fi pierdute din cauza volatilitatii preturilor, fraudei sau amenintarilor cibernetice”, se mai arata in raport.
Interesul crescand pentru cripto ar putea deveni un risc pentru stabilitatea financiara a Rusiei, a spus autoritatea de reglementare. Anonimatul tranzactiilor cripto predispune la utilizarea criptomonedelor de catre retelele infractionale pentru spalarea banilor, traficul de droguri si finantarea terorismului, zadarnicind eforturile de prevenire a acestor activitati ale autoritatilor de reglementare. Un alt risc este acela ca oamenii ar putea pune o parte din economiile lor in cripto, o problema similara cu cea care apare atunci cand consumatorii prefera valutele straine pe cea nationala pentru economii, detaliaza Banca Rusiei.
Grup de lucru in Parlamentul Rusiei pentru lacunele de reglementare in spatiul cripto
Cu toate acestea, riscurile aduse de ecosistemul cripto pentru stabilitatea financiara a tarii sunt in prezent scazute, deoarece sunt in mare parte izolate de sistemul financiar principal, se mai arata in raport.
Preocuparile Rusiei pentru reglementarea tranzactiilor cu criptomonede s-au intensificat in ultima vreme. Seful Comisiei parlamentare pentru piata financiara, Anatoli Aksakov, a dezvaluit vineri, 26 noiembrie, ca Duma de Stat a stabilit un grup de lucru ce vizeaza reglementarea criptomonedelor si activitatilor conexe, care se va intalni in curand in cladirea parlamentului rus, relateaza news.bitcoin.com. Membrii acestuia au sarcina de a clarifica diferite aspecte de reglementare legate de activele financiare digitale, cum ar fi legalizarea mineritului si introducerea impozitarii.
Presedintele Dumei, Vyacheslav Volodin, a propus infiintarea grupului de lucru pe 11 noiembrie, a informat agentia rusa de stiri de afaceri Prime. Parlamentarul de rang inalt a remarcat ca exista "zone gri” legate de emitere, circulatie, impozitare si operatiuni cu criptomonede.
"Toate acestea trebuie discutate, analizate, reglementate legislativ si normativ. Prin urmare, in opinia mea, decizia (de a crea grupul de lucru) este corecta. In primul rand, eu insumi voi participa la munca grupului, iar in al doilea rand, sper ca vom putea gasi solutii”, a comentat Vyacheslav Volodin.
Vladimir Putin, interesat de alternative la tranzactionarea cu dolari americani
La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin a semnalat anterior, pe 14 noiembrie, toleranta sa fata de criptomonede, potrivit bloomberg.com.
"Criptomoneda are dreptul de a exista si poate fi folosita ca mijloc de plata”, a spus Putin intr-un interviu pentru CNBC, care a fost postat joi, 18 noiembrie, pe site-ul Kremlinului.
Totusi, Putin a avertizat ca este prea devreme pentru a vorbi despre utilizarea monedelor digitale pentru tranzactionarea petrolului si a altor marfuri care formeaza cea mai mare parte a exporturilor Rusiei.
Rusia a cautat alternative la tranzactionarea cu dolari de cand a fost lovita cu sanctiuni in 2014, dupa anexarea Crimeei, iar Putin acuza SUA ca isi foloseste moneda nationala ca arma. Criptoentuziastii sustin ca banii descentralizati vor inlocui in cele din urma monedele fiduciare emise de bancile centrale.
Banca Rusiei a avertizat in mod repetat investitorii ca piata cripto este extrem de volatila, iar monedele digitale nu au voie sa fie folosite ca metoda de plata pe plan intern. Cu toate acestea, nu exista planuri pentru o interdictie generala similara cu cea a Chinei, a declarat saptamana aceasta adjunctul ministrului Finantelor Alexei Moiseev, potrivit Interfax.
Toleranta lui Putin fata de criptomoneda vine in momentul in care Casa Alba ia in considerare lansarea unei initiative ample de revizuire si coordonare a politicii cripto in intreaga administratie a presedintelui Joe Biden, care ar putea duce la noi reglementari. China a luat in acest an a luat masuri severe de restrictionare a industriei si in septembrie a interzis toate tranzactiile cripto.