MOMENT DE REFERINTA PENTRU NOTARII ROMANI – Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania aniverseaza 28 de ani de la intrarea in vigoare a legii de organizare si functionare a profesiei
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) aniverseaza joi, 17 noiembrie 2023, 28 de ani de la intrarea in vigoare a actului normativ care reglementeaza organizarea si functionarea profesiei: Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995.
In acest context, presedintele UNNPR, notarul public Dumitru Viorel Manescu, a evidentiat rolul breslei in contextul schimbarilor tehnologice. Mai exact, odata cu noile tehnologii, notarii au devenit furnizori nu numai de incredere juridica, ci si de incredere digitala. Totul pentru indeplinirea misiunii de garanti ai pacii sociale in societatea digitala, a adaugat oficialul UNNPR.
Prezentam intregul comunicat al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania:
„Garanti ai legalitatii si sigurantei circuitului civil si a celui economic, notarii publici aniverseaza 28 de ani de la intrarea in vigoare a legii de organizare si functionare a profesiei, reiterand angajamentul fata de valorile fundamentale si obiectivele sub semnul carora isi desfasoara activitatea.
Intrarea in vigoare, pe 17 noiembrie 1995, a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995 a reprezentat momentul istoric al tranzitiei de la notariatul de stat la notariatul public modern. Profesia si-a asumat, responsabil si activ, rolul de partener de incredere al cetatenilor, mediului de afaceri si al statului, reluand, dupa o intrerupere de aproape cinci decenii, modelul de organizare care a functionat in Transilvania, Banat si Bucovina inainte de anul 1947 si care isi are inceputurile cu peste noua secole in urma, odata cu aparitia primelor inscrisuri cu caracter notarial in Transilvania.
In anul 2023, la aproape trei decenii de la fondarea notariatului modern, notarii publici se afla in fata unor noi provocari, unice prin complexitate si anvergura efectelor transformative: digitalizarea profesiei, in contextul general al adoptarii noilor tehnologii in cvasitotalitatea activitatilor umane.
'Noile tehnologii, efectul lor de simplificare si mutare a activitatilor umane curente in spatiul digital indica noi competente pentru notari in sprijinul cetatenilor, mediului de afaceri si administratiei publice. Din aceasta perspectiva, pentru beneficiarii serviciilor notariale, garantii fiabilitatii, credibilitatii si securitatii noilor tehnologii sunt notarii publici. Astfel, rolului nostru consacrat de furnizori de incredere juridica i se adauga si cel de furnizori de incredere digitala. Indeplinirea cu succes a misiunii ce ne revine – de garanti ai pacii sociale in societatea digitala – este posibila doar in parteneriat cu celelalte institutii-cheie ale statului roman', a declarat domnul Dumitru Viorel Manescu, notar public, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).
Harta parcursului digital al profesiei notariale are ca repere deja realizate: infiintarea registrelor notariale de interes national; reformarea si eficientizarea procedurilor de arhivare si inregistrare a actelor notariale si elaborarea noilor metodologii din sfera de competenta a profesiei, astfel incat introducerea pe mai departe a noilor tehnologii sa aiba loc pe un fundament solid; promovarea semnaturii electronice, inca din anul 2009, ca mijloc sigur de acces la informatii confidentiale, venind in intampinarea cerintelor si necesitatilor de securitate digitala; elaborarea programului informatic original privind evidenta centralizata a tuturor actelor autentice instrumentate de notarii publici din Romania, prezentat notarilor in faza de proiect inca din anul 2012; realizarea proiectului de informatizare si gestionare a activitatii notariale 'I-NOT Romania', realizat in parteneriat cu Genapi Franta, finantat exclusiv de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale CNARNN – INFONOT. Entitatea din cadrul UNNPR careia ii revine dificila misiune a implementarii instrumentelor digitale in activitatea birourilor notariale este Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale CNARNN – Infonot. In paralel cu sprijinirea permanenta a activitatilor curente ale UNNPR, Centrul de Date elaboreaza si implementeaza proiecte inovative de digitalizare a activitatilor notariale, fara a ignora specificul local in care notarii publici profeseaza si fara a pierde din vedere finalitatea procesului: scopul fuziunii serviciilor notariale cu noile tehnologii este acela de a oferi societatii servicii convenabile in termeni de costuri financiare si de timp, fara a face rabat la principalul atribut al misiunii notarilor publici, aceea de garanti ai sigurantei circuitului civil si ai dreptului de proprietate.
Actiunile intreprinse in directia implementarii noilor tehnologii in activitatea notariala se desfasoara in cadrul mai larg al digitalizarii administratiei publice. Notariatul roman lucreaza indeaproape cu factorii institutionali implicati in racordarea tarii la revolutia tehnologica in desfasurare - Ministerul Justitiei si Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.
Pe plan international, notariatul roman, prin UNNPR, este o prezenta activa si implicata, fiind parte a acordurilor si protocoalelor de colaborare incheiate cu organizatii similare din Europa si din lume: Uniunea Internationala a Notariatului, Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana, precum si organizatii profesionale ca Asociatia Notariatelor Francofone, Asociatia Franco-Romana a Juristilor, Asociatia Retelei Europene a Registrelor Testamentare, Institutul International de Inalte Studii Notariale, Institutul International de Istorie a Notariatului, Institutul European de Cercetare si Studii Notariale. Totodata, UNNPR are un istoric de relatii cordiale si colaborare cu organizatiile reprezentative ale profesiei din Franta, Germania, Italia, Ungaria, Grecia, Malta, Bulgaria si Serbia.
Activitatea internationala a UNNPR vizeaza schimbul de experienta si de bune practici in domeniul notarial si, mai recent, in procesul de digitalizare a profesiei. Obiectivul central al interconectarii notariatului roman la reteaua europeana si mondiala a notariatului latin il reprezinta realizarea de avantaje semnificative din punctul de vedere al rapiditatii, calitatii si sigurantei serviciilor furnizate cetatenilor si mediului de afaceri.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania este organizatia reprezentativa a profesiei notariale la nivel national si international, infiintata potrivit legii si avand ca obiective permanente siguranta circuitului civil si a actelor si procedurilor notariale, protejarea beneficiarilor serviciilor notariale, largirea competentelor activitatii notariale, precum si crearea unui cadru optim si sigur pentru desfasurarea activitatii notariale”.