Modificari majore la plata daunei RCA. Amendament aprobat in Camera Deputatilor: prioritate pentru victimelor accidente rutiere
Prioritate la plata despagubirilor acoperite prin RCA pentru persoanele grav ranite sau rudelor celor decedati in accidente rutiere. Asta prevede un amendament depus la proiectul pentru modificarea legii 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA). Comisia de buget a Camerei Deputatilor a votat propunerea, urmand ca initiativa sa isi urmeze parcursul legislativ.
Legislatia actuala stabileste plata despagubirilor in ordinea primirii cererilor de catre FGA, fara sa ia in calcul alte elemente, cum ar fi gravitatea cazului, natura sa sociala sau necesitatea unei plati urgente. Modificarea Legii 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, prin amendamentul depus de catre deputatul lulius Marian Firczak ar solutia aceasta situatie, potrivit Asociatiei Finprotect, care a sustinut propunerea:
"Sustinerea amendamentului si aprobarea lui de catre Comisia Buget-Finante a Camerei Deputatilor este o prima victorie in folosul drepturilor si intereselor beneficiarilor si pagubitilor cei mai incercati de accidentele rutiere, a caror mobilitate sau viata le este afectata semnificativ. Neplata despagubirii in timp util pentru tratament sau sustinerea copiilor orfani produce prejudicii semnificative, afectand direct dreptul acestora la viata. Speram ca acest amendament sa treaca de toate etapele legislative si sa devina litera de lege”.
Prezentam anuntul Asociatiei Finprotect:
“In data de 16 aprilie 2024, Asociatia FINPROTECT a intreprins prima sa actiune in sprijinul consumatorilor, sustinand o modificare legislativa importanta care da prioritate la plata persoanelor grav ranite sau rudelor persoanelor decedate in accidente rutiere acoperite prin RCA. In speta, este vorba despre un amendament pentru modificarea legii 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), initiat de domnul deputat lulius Marian FIRCZAK. Legislatia actuala prevede plata despagubirilor in ordinea primirii cererilor de catre FGA, fara sa ia in calcul alte elemente, cum ar fi gravitatea cazului, natura sa sociala sau necesitatea unei plati urgente.
Modificarea Legii 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, prin amendamentul mentionat, ar solutia aceasta situatie. Comisia de buget a Camerei Deputatilor a votat amendamentul, care urmeaza sa fie dezbatut si de comisia de politica economica:
'Sustinerea amendamentului propus de domnul deputat lulius Marian FIRCZAK si aprobarea lui de catre Comisia Buget-Finante a Camerei Deputatilor este o prima victorie in folosul drepturilor si intereselor beneficiarilor si pagubitilor cei mai incercati de accidentele rutiere, a caror mobilitate sau viata le este afectata semnificativ. Neplata despagubirii in timp util pentru tratament sau sustinerea copiilor orfani produce prejudicii semnificative, afectand direct dreptul acestora la viata. Speram ca acest amendament sa treaca de toate etapele legislative si sa devina litera de lege.", a declarat Gheorghe Cojocaru, prim-vicepresedinte Finprotect si reprezentant al Asociatiei la discutiile din Comisia de buget a Camerei Deputatilor.
Drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt definite de Conventia Organizatiei Natiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (CDPD) si, asemenea majoritatii statelor lumii, Romania s-a angajat sa respecte aceste drepturi semnand CDPD. Strategia Nationala privind drepturile persoanelor cu dizabilitati are ca obiectiv general asigurarea participarii depline si efective a persoanelor cu dizabilitati, bazata pe libertatea de decizie, in toate domeniile vietii si intr-un mediu accesibil si resilient, fiind structurata pe 9 domenii de actiune. In Romania se afla 890.702 persoane incadrate in grad de handicap, fiind luate in calcul persoanele de 16 si peste 16 ani.
Dintre aceste persoane 9.282 au handicap usor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat si 377.988 au handicap grav. Din punct de vedere al statutului de salariat, din 416.747 persoane adulte incadrate in grad de handicap cu varsta intre 16-66 ani doar 47.466 persoane au statut de salariat”.