MODIFICARI LA RCA PENTRU A OPRI PROTESTUL TRANSPORTATORILOR – ASF a facut planul de actiune: suspendarea RCA pe durata in care autovehiculul nu este utilizat, revizuirea modalitatii de stabilire a tarifului pentru contractele mai mici de 12 luni
Autoritatile incearca sa puna capat protestul transportatorilor care sunt in strada de mai bine de o saptamana, si care reclama, printre altele, pretul mare al politelor RCA (raspunderea civila auto obligatorie). Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat joi, 18 ianuarie 2024, planul de masuri care urmeaza sa fie pus in practica.
Planul ASF include, printre altele, revizuirea modalitatii de stabilire a tarifului de prima RCA pentru contractele incheiate pe perioade mai mici de 12 luni. De asemenea, alte masuri masuri anuntate de Autoritatea de Supraveghere Financiara condusa de Alexandru Petrescu (foto) menite sa diminueze efortul financiar al posesorilor de polite RCA privesc posibilitatea suspendarii efectelor contractului RCA pe durata in care autovehiculul nu este utilizat, efectuarea platii primei RCA in rate indiferent de nivelul acesteia, revizuirea modalitatii de stabilire a tarifului de prima RCA pentru contractele incheiate pe perioade mai mici de 12 luni.
Iata anuntul ASF:
“Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a avut, pe parcursul ultimelor zile, mai multe runde de discutii si consultari cu reprezentantii transportatorilor din Romania, precum si cu cei ai companiilor de asigurari.
Autoritatea a creat astfel un cadru mai amplu de analiza si de identificare a unor solutii concrete si sustenabile necesare rezolvarii problemelor cu care se confrunta industria de transport referitoare la politele RCA.
ASF a luat in considerare, impreuna cu partenerii de dialog, toate abordarile posibile ca raspuns la solicitarile transportatorilor. Autoritatea are in vedere masuri ce sunt incluse intr-un plan de actiune care cuprinde si activitati care, in buna masura, urmau sa fie adoptate de catre ASF in perioada imediat urmatoare.
Printre masurile menite sa diminueze efortul financiar al posesorilor de polite RCA se numara:
-Posibilitatea suspendarii efectelor contractului RCA pe durata in care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilitatii acestuia cu perioada in care a fost suspendat;
-Efectuarea platii primei RCA in rate indiferent de nivelul acesteia, atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, optiunea platii in rate apartinand potentialului asigurat;
-Revizuirea modalitatii de stabilire a tarifului de prima RCA pentru contractele incheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel incat sa nu mai existe diferente atat de mari intre politele anuale si cele subanuale.
In urma discutiilor avute a fost subliniata, de asemenea, necesitatea ca Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) sa analizeze si sa gaseasca solutii ce privesc statutul asiguratului cu risc ridicat. Din aceasta perspectiva, analiza are in vedere, cu precadere, identificarea unor propuneri destinate transportatorilor de marfuri pentru ca acestia sa aiba acces la un tarif de prima echilibrat in cazul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto, astfel incat valorile tarifelor recomandate sa fie intr-un interval mai apropiat de tariful de referinta.
Discutiile vor continua pe parcursul zilelor imediat urmatoare in vederea consolidarii unui pachet de masuri care sa poata fi aplicat imediat pentru solutionarea problemelor ridicate de reprezentantii transportatorilor”.