Modificari la Legea pensiilor, adoptate in Senat. Initiativa stipuleaza mentinerea reducerii varstei de pensionare cu doi ani pentru anumiti romani (Document)
13 October 2024 12:09 Lumea Banilor 944Senatul va lua act in sedinta de luni, 14 octombrie 2024, de adoptarea tacita a propuneeii legislative pentru modificarea art.168, alin (1), lit.a) din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii initiata de mai multi parlamentari ai Partidului Social Democrat (PSD), printre care si fostul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc (foto).
Initiativa stipuleaza mentinerea reducerii varstei de pensionare cu doi ani pentru romanii care au locuit cel putin 30 de ani in zone cu poluare remanenta, iar termenul s-a implinit in 7 octombrie 2024.
In expunerea de motive se arata ca Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementa la art. 65, alin (5) zonele afectate de poluarea remanenta in care persoanele beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani fara penalizare (click aici pentru a citi). Aceasta prevedere ar fi trebuit sa aiba aplicabilitate pana la data de 31 decembrie 2030. Insa, in noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, aceasta prevedere a fost abrogat din 1 septembrie 2024, motiv pentru care s-a cerut prin acest proiect mentinerea in continuare a reducerii varstei de pensionare cu doi ani.
Urmeaza votul din Camera Deputatilor
Desi proiectul a fost adoptat tacit de Senat, va trebui votat si in Camera Deputatilor, for decizional, pentru a intra in vigoare. Initiatorii precizeaza in Expunerea de motive ca multi dintre cei care au locuit in zone cu poluare mare sufera de probleme grave de sanatate, mai ales din pricina faptului ca au trait si au lucrat intr-un mediu foarte toxic:
“Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sanatatii, multe dintre acestea fiind manifestari grave, care apar dupa expunerea mai indelungata la un aer poluat. Printre acestea putem numara boli respiratorii si pulmonare, crize de astm, emfizem pulmonar, boala pulmonara obstructiva cronica, cancerul pulmonar, leucemie, etc”.