Modificari la Codul de procedura fiscala. Reguli noi privind esalonarea la plata (Document)
06 August 2024 17:05 Lumea Banilor 820Noi reguli privind esalonarea la plata prevede Proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala initiat de Ministerul de Finante.
Astfel, debitorul trebuie sa demonstreze printre altele ca se afla si in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si nu poate plati sumele pentru care a fost solicitata mentinerea esalonarii la plata, insa trebuie sa demonstreze ca are capacitate financiara de plata pentru ratele ramase din esalonarea la plata acordata anterior:
“Astfel, tinand cont de faptul ca de la data acordarii initiale a esalonarii la plata pana la data depunerii cererii de mentinere, evolutia financiara a debitorului difera, este imperios necesar ca perioada de esalonare la plata sa se stabileasca in functie capacitatea financiara de plata de la momentul efectuarii analizei cererii de mentinere, insa aceasta nu poate fi mai mare decat perioada ramasa din esalonarea la plata deja aprobata. Totodata, a fost reglementat faptul ca se emite decizie de respingere a cererii de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata, aplicandu-se in mod corespunzator prevederile art. 192 alin. (3)”.
Garantii insuficiente
Ministerul de Finante, initiatorul proiectului, arata ca in prezent prevederile referitoare la mentinerea esalonarii la plata nu contin dispozitii referitoare si la garantiile ce au fost constituite pentru esalonarile la plata care si-au pierdut valabilitatea:
“Un exemplu in acest sens ar fi situatia in care esalonarea la plata care si-a pierdut valabilitatea a fost acordata initial pe 5 ani cu garantii insuficiente, iar la mentinerea valabilitatii se constata ca valoarea garantiilor constituite este mai mica de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, sens in care, perioada de esalonare la plata ar trebui sa fie de 6 luni”.