MODIFICAREA LEGII PENSIILOR INTRA LA VOT – Parlamentul decide peste 24 de ore. Camera Deputatilor este for decizional (Document)
01 November 2022 11:31 Lumea Banilor 1365Camera Deputatilor are pe ordinea de zi a sedintei din 2 noiembrie 2002 propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Este vorba despre initierea cadrului legislativ pentru a da posibilitatea romanilor ca dosarul sa fie depus cu 90 zile inainte de indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru a se pensiona. Proiectul a fost initiat in 2017, a fost respins de Senat, iar abia acum intra in Camera.
Potrivit expunerii de motive, in prezent cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor se depune, incepand cu data indeplinirii acestora, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana. Initiatorii arata ca multi dintre romani trebuie sa astepte perioade mai mari de 45 zile pentru a primi decizia de pensionare si cuantumul pensiei ce li se cuvine, si asta pentru ca procedura se desfasoara foarte greoi.
Proceduri mai simple
Initiatorii precizeaza ca propunerea vine sa imbunatatesca modul de organizare, sistematizare si acordare a acestor drepturi. Astfel, se creaza cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare sa fie depus cu 90 zile inainte de indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmand ca decizia sa le fie comunicata celor indreptatiti in termen de 5 zile lucratoare de la data la care indeplinesc conditiile legale de pensionare.
Acordarea drepturilor
"Venim, asadar, in ajutorul acestor oameni, care nu trebuie sa intinda mana si sa cerseasca pentru a primi un drept ce li se cuvine, caci sunt cazuri in care se asteapta si 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare, si efectiv pensia. De asemenea, avem in prezent si foarte multe cazuri in care dosarele de pensionare sunt oprite in corespondenta caselor teritoriale de pensii datorita neconcordantelor ivite prin emiterea gresita a adeverintelor de catre custozii de arhiva si a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Nationale de Pensii Publice”, precizeaza initiatorii.
*Proiectul