Grid star
eveniment

MODIFICAREA LEGII EDUCATIEI: PROIECTUL - In scolile cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale, directorii au obligatia cunoasterii limbii romane (Document)

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 1/2011 a educatiei nationale a fost depusa in Senat. Potrivit proiectului, in cazul unitatilor de invatamant cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale, directorii au obligatia cunoasterii limbii romane.

Potrivit initiatorilor, unul dintre angajamentele formulate constant de catre partidele politice parlamentare inca de la adoptarea Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale a fost acela de a adopta masuri prin care partidele politice sa nu aiba niciun fel de instrumente in a politiza structurile de conducere din invatamantul preuniversitar de stat din Romania:
"Din pacate, angajamentele asumate au ramas numai la nivel de principii si declaratii generoase, in conditiile in care normele legale au statuat in continuare posibilitatea ca directorii de unitati de invatamant sa fie selectati, nu numai prin concurs, ci si prin decizia arbitrara/avizul unor formatiuni politice ale minoritatilor nationale, cu reprezentare parlamentara.
In forma actuala a legii, tezele cuprinse in alin.(l) al art.97 instituie obligatia cunoasterii limbilor minoritatilor nationale, fara sa instituie si cunoasterea limbii romane, desi functia manageriala implica relatii institutionale cu autoritati ale statului roman, la nivel local si guvernamental care necesita o foarte buna cunoastere a limbii romane, precum si capacitatea de intelegere, interpretare si aplicare a legilor statului roman”.

Iata prevederile proiectului:

-Directorul exercita conducerea executiva a unitatii de invatamant. In cazul unitatilor de invatamant cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale, directorii au obligatia cunoasterii limbii romane, iar unul dintre directori are obligatia cunoasterii limbii minoritatii nationale. In cazul unitatilor de invatamant cu sectii de predare in limbile minoritatilor nationale, directorii au obligatia cunoasterii limbii romane, iar unul dintre directori are obligatia cunoasterii limbii minoritatii nationale. In cazul unitatilor de invatamant cu sectii de predare in limbile minoritatilor nationale, in care este normata doar functia de director, directorul are obligatia cunoasterii limbii romane. Acesta are obligatia de a asigura reprezentarea cadrelor didactice de la sectia cu predare in limba minoritatii nationale in consiliul de administratie al unitatii de invatamant.
-In cazul unitatilor de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale sau cu sectii de predare in limbile minoritatilor nationale, obligatia cunoasterii limbii romane sau a limbii respective se dovedeste cu documente justificative, dupa cum urmeaza: specializarea in limba romana/materna inscrisa pe diploma de studii, documentul de numire/transfer/repartizare ca titular pe un post/o catedra cu predare in limba romana/limbile minoritatilor, certificat de competente lingvistice eliberat de un centru autorizat.

Expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani