MODIFICAREA CODULUI MUNCII – Solicitarea a zece deputati PNL: “Are o semnificatie cu totul aparte”

970

sursa foto: digi 24

Zece deputati PNL au depus in Parlament propunerea legislativa pentru modificarea si completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii Concret, se propune includerea zilei de 6 ianuarie in cadrul sarbatorilor legale si declararea ca zi libera.

In expunerea de motive se arata ca la nivel european, Romania se situeaza pe ultimele pozitii in ceea ce priveste numarul zilelor libere. Spre exemplu in 2022, dintre cele 15 sarbatori legale, doar noua se afla in timpul saptamanii, cu doua in plus fata de anul trecut. In acest sens, Romania prezinta foarte putine sarbatori legale fata de celelalte state europene, fiind depasita de tari precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, asa cum arata un studiu realizat de catre Institutul Eurofound. Dintre cele 15 zile libere, noua sunt dedicate unor sarbatori crestine deosebit de importante.
“Tinand cont de importanta sarbatorilor crestine pentru tara noastra, consider ca este oportuna includerea zilei de 6 ianuarie in cadrul sarbatorilor legale. Aceasta zi are o semnificatie cu totul aparte pentru cultura si spiritualitatea romaineasca. Epifania sau Botezul Domnului reprezinta un praznic deosebit ce incheie sarbatorile inchinate Nasterii lui Hristos”, arata initiatorii.

Senatul a spus pas

Senatul a respins recent proiectul de lege care prevedea acordarea unei zi libere in  24 decembrie, Ajunul Craciunului. Propunerea legislativa a fost trimisa la Camera Deputatilor, care este for decizional.
In expunerea de motive se arata ca pentru romani, Ajunul Craciunului implica, printre alte obiceiuri si traditii, impodobirea bradului de Craciun, impartirea cadourilor de catre Mos Craciun, pregatirea bucatelor pentru masa din prima zi de Craciun, primirea colindatorilor.
Se mai preciza ca un numar important de state membre ce fac parte din Uniunea Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) au declarat ca zi nelucratoare data de 24 decembrie.
In acest sens mentionam urmatoarele state: Bulgaria; Cehia; Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Slovacia. Pe langa aceste state o serie de alte tari au stabilita data de 24 decembrie ca zi nebancara sau cu program redus in sectorul bancar si in anumite domenii de activitate se aplica program redus. Mentionam in aceasta categorie, printre alte state: Danemarca, Suedia, Ungaria, Liechtenstein. Este important de mentionat faptul ca in Romania, Codul Muncii prevede ca sarbatori legale in care nu se lucreaza un numar de 15 zile dintre care doua din aceste zile, respectiv prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii, se praznuiesc intotdeauna intr-o zi de duminica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole