MODIFICAREA CODULUI MUNCII, IN PARLAMENT – Reguli noi pentru microintreprinderi cu privire la salariati (Document)

721

sursa foto: digi 24

Proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Muncii a fost depus in Senat. Este vorba de reguli noi privind microintreprinderile.

Concret, initiativa prevede ca pentru salariatii microintreprinderilor, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic in conditiile stabilite cu acestia prin acord scris, in functie de activitatea desfasurata. Masura a mai fost propusa prin OUG, dar respins in Parlament.

Potrivit expunerii de motive, obligatia instituita de alin.(1) al art.119 din Legea 53/2003 — Codul muncii, potrivit careia angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, reprezinta o masura birocratica costisitoare, care incalca dreptul angajatorului de a-si organiza unitatea de o maniera flexibila si eficienta. Iar piata muncii are nevoie de masuri de simplificare a activitatilor de resurse umane, de eficientizarea si imbunatatirea relatiilor de munca si de eliminarea oricaror obstacole care stau in calea microintreprinderilor de a se dezvolta si de a crea locuri de munca.

Initiatorii arata ca prin Legea 88 din 4 aprilie 2018 s-a introdus posibilitatea ca pentru salariatii mobili si cei care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul sa poata tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.

Ordonanta respinsa

In acest sens, in 2021, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 37/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii, Guvernul Romaniei a dorit, printre alte masuri de debirocratizare ale pietei muncii, sa extinda sfera de aplicare  si la nivelul salariatilor microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Desi utilitatea masurii nu a putut fi contestata, prin Proiectul de lege pentru respingerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului, norma a fost abrogata.

Pana la noua salariati

Avand in vedere:

-nevoia de eficientizare si imbunatatire continua a relatiilor de munca;

– necesitatea simplificarii procedurilor specifice activitatii de resurse umane;

-necesitatea sprijinirii angajatorilor pentru reducerea costurilor administrative;

-dreptul angajatorului de organizare si functionare a unitatii;

– si tinand cont de faptul ca relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte,

propunem modificarea alin.(2) al art.119 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel incat dispozitiile sa fie aplicabile si salariatii microintreprinderilor, respectiv intreprinderi cu pana la 9 salariati”, se arata in expunerea de motive.

*Cititi aici expunerea de motive

Ultimele articole