MODIFICAREA CODULUI FISCAL PENTRU REDUCERI DE TAXE – Presedintele Camerei Deputatilor a semnat: “Se ofera posibilitatea consiliilor locale, inclusiv cel al Municipiului Bucuresti, de a acorda o reducere, exprimata in procent, a impozitului pe cladiri si teren pentru persoanele fizice”

732

Proiectul privind modificarea Codului Fiscal, semnat printre altii si de Alfred Simonis, presedintele interimar al Camerei Deputatilor, a fost depus in Senat. Initiativa legislativa prevede ca autoritatile locale pot acorda reduceri la impozitul pe cladiri si terenuri daca proprietarii doneaza sange de cel putin trei ori intr-un an.

Se arata ca fiecare autoritate locala este libera sa decida acordarea acestei reduceri pentru promovarea donarii de sange. De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificatia de 10% stabilita prin hotararea consiliului local, acordata pentru plata anticipata a impozitului pentru intregul an de catre contribuabili, pana la1 31 martie, si este distincta de aceasta. Reducerea se aplica diferentei rezultate in urma scaderii bonificatiei din impozitul datorat.

Exemple de calcul

Initiatiorii au facut si o simulare de calcul. Astfel,

-67 lei ( impozit datorat) x 10% = 6,7 lei. Dupa aplicarea rotunjirii prin diminuare rezulta suma de 6 lei. Prin urmare, 67 lei — 6 lei = 61 lei impozit datorat.
In situatia in care consiliile locale decid acordarea unei reduceri de 10%, spre exemplu, pentru donatorii de sange eligibili, calculul va fi:
-67 lei (impozit datorat) — 10% (bonificatie pentru plata anticipata) = 61 lei — 10% (reducere donare de sange) = 55 lei suma finala datorata.

“Conform datelor colectate de reteaua nationala de transfuzie sanguina, in 2022 a fost inregistrat un numar de 319.926 de donatori de sange si componente sanguine umane, reprezentand 1,8% din totalul populatiei Romaniei. Desi s-au desfasurat si se desfasoara campanii pentru promovarea donarii de sange si componente sanguine, totusi nivelul donarii de sange este cel putin de doua ori mai mic decat necesarul de care au nevoie spitalele si, implicit, pacientii. Inaintam prezenta propunere legislativa de modificare si completare privind Codul Fiscal, prin care ne dorim instituirea cadrului legal adecvat, astfel incat autoritatile locale sa poata acorda o reducere a impozitului pe cladiri si teren pentru donatorii de sange”, se arata in expunerea de motive.

*Cititi aici proiectul

 

 

 

Ultimele articole