Modificarea Codului de procedura fiscala: se injumatateste perioda in care contribuabilii pot sa-si achite datoriile (Proiectul)
01 September 2024 11:48 Lumea Banilor 990Ministerul Finantelor a elaborat Proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala prin care se injumatateste perioda in care contribuabilii pot sa-si achite datoriile.
Astfel, se propune diminuarea de la 180 zile la 90 zile a perioadei in care contribuabilul trebuie sa achite obligatiile fiscale administrate de organul fiscal, nestinse la data comunicarii deciziei de esalonare la plata si care nu fac obiectul esalonarii la plata. Regula se aplica si in ceea ce priveste creantele bugetare stabilite de alte organe decat cele fiscale si transmise spre recuperare organelor fiscale, precum si amenzile de orice fel, pentru care au fost comunicate somatii dupa data comunicarii deciziei de esalonare la plata:
“Precizam ca, in practica s-a constatat ca obligatiile fiscale ce se pot datora in afara celor esalonate la plata sunt aferente unei perioade relativ scurte, tinand cont de faptul ca cererea de esalonare ar trebui sa se solutioneze in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii. Pe de alta parte, perioada de 180 de zile este identica cu perioada pentru care se poate acorda esalonare la plata pentru debitorii care nu detin bunuri in proprietate, astfel ca mentinerea acestei perioade de 180 zile reprezinta, in fapt, o noua inlesnire la plata, pentru acei debitori care beneficieaza deja de esalonare la plata, deci ar fi dubla facilitate fiscala”.
Iata modificarea dorita de Finante:
“Se propune modificarea art. 194 alin. (1) lit. e) si f) din Codul de procedura fiscala, in sensul diminuarii de la 180 zile la 90 zile a perioadei in care contribuabilul trebuie sa achite obligatiile fiscale administrate de organul fiscal, nestinse la data comunicarii deciziei de esalonare la plata si care nu fac obiectul esalonarii la plata, precum si creantele bugetare stabilite de alte organe decat organele fiscale si transmise spre recuperare organelor fiscale, precum si amenzile de orice fel, pentru care au fost comunicate somatii dupa data comunicarii deciziei de esalonare la plata.
Precizam ca, in practica s-a constatat ca obligatiile fiscale ce se pot datora in afara celor esalonate la plata sunt aferente unei perioade relativ scurte, tinand cont de faptul ca cererea de esalonare ar trebui sa se solutioneze in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii. Pe de alta parte, perioada de 180 de zile mentionata la art. 194 alin. (1) lit. e) si f), este identica cu perioada pentru care se poate acorda esalonare la plata pentru debitorii care nu detin bunuri in proprietate, astfel ca mentinerea acestei perioade de 180 zile reprezinta, in fapt, o noua inlesnire la plata, pentru acei debitori care beneficieaza deja de esalonare la plata, deci ar fi dubla facilitate fiscala".