CODUL ADMINISTRATIV A FOST MODIFICAT – S-a decis ca anumite institutii publice sa aiba dreptul sa incaseze din chirie o cota-parte de 50% (Document)
Senatul a votat proiectul de lege care prevede modificarea Codului Administrativ. Este vorba despre propunerea legislativa pentru completarea art. 333 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ initiata de mai multi parlamentari, printre care Lucian Romascanu, fostul ministru al Culturii si Raluca Turcan, actualul ministru.
Initiativa legislativa stabileste ca Ministerul Culturii si institutiile publice aflate in subordinea acestuia au dreptul sa incaseze din chirie o cota-parte de 50%. Aceasta dispozitie a mai fost in vigoare, insa a fost anulata prin noile prevederi ale Codului Administrativ.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, anterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta privind Codul administrativ, venitul rezultat din retinerea cotei-parti din inchirierea bunurilor aflate in domeniul public al statului constituia un sprijin real in cresterea anuala a veniturilor proprii ale institutiilor publice de cultura, degrevandu-se astfel bugetul de stat.
"Asadar, in temeiul Hotararii Guvernului 227/2000 pentru aprobarea inchirierii bunurilor imobile, proprietate publica a statului, aflate in administrarea Ministerului Culturii si a unor institutii publice de cultura, hotarare abrogata de Codul Administrativ, Ministerul Culturii si institutiile publice de cultura finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat ori finantate integral din venituri proprii, aveau dreptul de a retine o cota-parte de 50% din sumele percepute din inchirierea bunurilor pe care le aveau in administrare”, se arata in expunerea de motive.
Un plus de 2.500.000 lei anual
Initiatorii explica faptul ca in 2019, anterior intrarii in vigoare a Codului Administrativ, sumele incasate de institutiile aflate in subordinea Ministerului Culturii, din inchirieri si concesiuni au fost de 1.621.000 lei. „Estimam ca o eventuala modificare legislativa a dispozitiilor Codului Administrativ va avea ca impact cresterea anuala a veniturilor proprii ale institutiilor aflate in subordinea Ministerului Culturii cu suma de 2.500.000 Asadar, impactul bugetar al prezentei propuneri legislative este unul pozitiv, atat pentru institutiile aflate in subordinea Ministerului Culturii (stimulate sa valorifice bunurile proprii], cat si pentru bugetul general consolidat”, se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului de lege.