Grid star
eveniment

MIRCEA GEOANA, LA ROMANIA 2030 – Mesajul transmis: adaptare la aceasta noua realitate globala, transformarea economica necesara

In cadrul Conferintei anuale a Asociatiei Proiectul Romania 2030, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoana, a adresat un discurs esential despre viitorul economic al Romaniei si necesitatea unei transformari profunde pentru a face fata provocarilor actuale, potrivit foodbiz.ro.

Geoana a subliniat ca lumea se afla intr-un moment unic din punct de vedere istoric, marcat de schimbari profunde si rapide. Aceste schimbari nu afecteaza doar geopolitica, ci si tehnologia, stiinta si modelele economice care stau la baza societatilor noastre. Astfel, este nevoie de o adaptare la aceasta noua realitate globala.

Iata materialul foodbiz:

"In cadrul Conferintei anuale a Asociatiei Proiectul Romania 2030, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoana, a adresat un discurs esential despre viitorul economic al Romaniei si necesitatea unei transformari profunde pentru a face fata provocarilor actuale.

Schimbari globale majore

Geoana a subliniat ca lumea se afla intr-un moment unic din punct de vedere istoric, marcat de schimbari profunde si rapide. Aceste schimbari nu afecteaza doar geopolitica, ci si tehnologia, stiinta si modelele economice care stau la baza societatilor noastre. Astfel, este nevoie de o adaptare la aceasta noua realitate globala.

Renuntarea la modelele economice vechi

Mircea Geoana a accentuat faptul ca vechile modele economice, bazate pe piete nereglementate si stat minimal, trebuie sa faca loc unor abordari radicale. El a subliniat ca statul trebuie sa aiba un rol mult mai activ si sa stabileasca o relatie noua intre economie, securitate, tehnologie si societate.

O Romanie in cautarea unei noi directii

In contextul unei Romanii care a fost deseori perceputa ca avand forme fara fond, Geoana a evidentiat dificultatile de adaptare la noua paradigma economica si politica globala. Acest lucru se datoreaza in mare masura politizarii extreme a institutiilor si lipsei de claritate in modelul economic existent.

Cele doua axe strategice pentru dezvoltare

Secretarul General Adjunct al NATO a propus doua axe strategice esentiale pentru a realiza un “Salt Istoric” in dezvoltarea Romaniei:

1. Ridicarea oraselor de talie medie: Geoana a subliniat ca actualul model economic, in care primele 12 mari orase contribuie cu 70% la PIB, a atins limitele cresterii. El a pledat pentru o politica energica de promovare a oraselor de talie medie si de sprijinire a comunitatilor rurale, inclusiv prin agregarea investitiilor.

2. Asumarea inovarii ca motor de dezvoltare: Geoana a subliniat importanta inovarii si a propus masuri precum crearea unui Fond de capital de risc, dezvoltarea de tehnologii cu dubla intrebuintare si stimularea proiectelor de cercetare. El a subliniat importanta unui parteneriat public-privat pentru a promova inovatia si dezvoltarea tehnologica.

Geoana a subliniat, de asemenea, necesitatea unui stat eficient, digitalizarea sectorului public, valorificarea potentialului agricol si agro-industrial, precum si importanta investitiilor in educatie, sanatate, infrastructura si inovare.

Discursul a subliniat ca Romania ar trebui sa-si construiasca un brand care sa reflecte adevarata sa identitate si potential, cu accent pe inovare, tehnologie si resurse naturale.

Geoana a concluzionat discursul subliniind ca Romania trebuie sa depaseasca actuala situatie si sa inceapa un drum catre un statut de economie dezvoltata, bazata pe inovare, competitivitate, coeziune teritoriala si sociala si sustenabilitate. Aceasta implica o reforma profunda a statului, economiei si societatii, cu viziune, ambitie si determinare. Geoana a subliniat ca aceste schimbari pot sa conduca la o crestere a Romaniei si la o tara mai prospera pentru toate generatiile viitoare”.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani