Grid star
eveniment

MINIVACANTA DE RUSALII – S-a facut bilantul. Cati romani au ales litoralul romanesc. Facilitatile oferite de stat de acum inainte

Turismul romanesc incepe sa-si revina, iar dovada sta numarul celor care au ales litoralul romanesc in minivacanta de Rusalii. Cu 50.000 mai mult decat in 2021.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) anunta, in urma consultarilor touroperatorilor specializati si a partenerilor hotelieri, ca in acest an, litoralul romanesc a primit, cu ocazia mini-vacantei de Rusalii, peste 60.000 de turisti. Cifra este mult mai mare comparativ cu minivacanta de Rusalii de anul trecut, cand pe litoral au fost doar 10.000 de turisti.

Vouchere de vacanta

Si daca minivacanta de Rusaii a trecut, incepe sezonul concediilor, iar multe dintre acestea vor fi platite cu vouchere de vacanta. Acestea pot fi acordate si in sectorul privat.
Voucherele de vacanta pot fi acordate tuturor angajatilor din privat care au un contract individual de munca, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe tara.
‘Voucherele de vacanta pot fi acordate si salariatilor din privat, direct de catre angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordina in regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparatie cu angajatii din sectorul public, cei care lucreaza la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanta. Datorita impactului pozitiv de pe plan economic si social, incurajez companiile sa le ofere in continuare, iar pe viitor imi propun sa identific metode prin care sa poata creste atractivitatea acordarii acestora, fara a afecta, insa, bugetul de stat”, declara Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului.

Deductibilitate fiscala

Printre avantajele angajatorilor care acorda vouchere de vacanta se numara 100% deductibilitate fiscala in limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal si scutirea de contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, potrivit ministerului Turismului, sunt scutite de la plata contributiilor sociale datorate de angajat.
Voucherele de vacanta primite de salariati pot fi folosite pentru achizitionarea serviciilor de cazare, iar in pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adaugate si alte servicii precum masa, transport sau tratament balnear. Legislatia in vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani