Ministrul Finantelor, o problema de siguranta nationala
Poate ca Florin Catu e un geniu si nu pricepem noi. Poate ca stie el ceea ce nu stim noi. In mod cert insa noi, romanii, nu stim mai nimic din ceea ce a facut el cu cele 15 miliarde de euro imprumutate din noiembrie 2019, de cand Guvernul Orban a preluat fraiele Executivului, si pana in prezent.
15 miliarde de euro... din care stim ca vreo doua s-au dus rapid pe rachete si tehnica militara americana, anticipat, la finele lui 2019 – desi plata se mai putea amana – astfel incat am incheiat contabilitatea bugetara cu un deficit de 4,6% pe 2019, in loc de 3,6% estimat de UE.
Asta ne-a depunctat sever, find retrogradati in 2020 ca rating de tara, cu consecinta cresterii semnificative a dobanzilor la creditele externe (pana la 5%). Si ne-a adus la un pas de procedura de deficit excesiv.
Catu insa continua dezinvolt sa se impumute. Zi de Zi. Pana si pe Guvernatorul BNR Mugur Isarescu l-a scos din sarite. Se aude ca Romania a ajuns sa imprumute 1000 euro/secunda.
Ce a facut Catu cu cele 15 miliarde euro?
Ne spune ca nu se pot mari alocatiile si nici pensiile anul acesta, desi exista lege care obliga la aceste mariri.
Pentru Catu nu exista lege. De doua ori Parlamentul Romaniei l-a demis prin motiuni simple de cenzura. Coafura rezista. Pardon, suvita. Catu e sustinut puternic de Klaus Iohannis, care dupa demiterea Guvernului Orban de catre Parlament in aceasta primavara l-a propus sa fie premier taman la inceputul crizei Covid 19. In 12 martie 2020 cand trebuia sa fie investit ca premier, in locul lui Ludovic Orban, a renuntat subit la functia de premier cu cateva ore inainte de vot, depunandu-si mandatul. A fugit ca lasul! La ordinul lui Iohannis. Care l-a reinstalat pe Orban.
Catu a fost desfiintat de Parlamentul Romaniei in mai multe randuri, primind avize negative. A fost chemat sa dea explicatii la Comisia speciala de ancheta in scandalul manipularii Robor de catre marile banci straine care opereaza in Romania. Scandal in care a fost implicat si Consiliul Concurentei. Senatorii l-au invitat in repetate randuri. Voiau ca ministrul Catu sa explice ce e cu imensul comision luat de la ING Bank, dupa ce Catu a plecat cu scandal din aceasta banca, pe care apoi a dat-o in judecata pentru ca nu i-a platit un “bonus” de milioane, pentru efortul lui de a aduce in banca 120 milioane euro, truda pentru care s-a plans ca nu a fost recompensat. Ca orice om care vorbeste numai de bine pe cei la care a lucrat, Catu a declarat despre ING Bank ca lucra cu comisioane dubioase prin off-shore-uri din New Jersey...
Catu fost chemat in mai multe randuri in fata Comisiei Economice, conduse de senatorul Daniel Zamfir, sa explice ce a facut cu miliardele de euro imprumutate in numele tarii. Niciodata Catu nu a binevoit sa se prezinte, desi exista decizii ale CCR care au statuat ca niciun functionar public nu poate refuza sa se prezinte cand e chemat in fata unei comisii speciale de ancheta a Parlamentului. Ca si fosta sefa a DNA Laura Kovesi, ministrul Catu a adoptat aceeasi atitudine de sfidare. Nu s-a prezentat, raspunzand in scris Comisiei ca nu e de competenta ei sa-i ceara socoteala.
Catu are spate inalt! Catu e de neoprit! Anunta proiecte faraonice de redresare, care mor din fasa. Cum a fost cel cu IMM-urile, unde site-ul nu a functionat din prima zi (sanchi l-au atacat hackerii) si care in final a ajuns sa asiste doar vreo 12 firme. Nimeni din mediul de afaceri nu stie ce va decide in secunda urmatoare! Degringolada e maxima.
Am aceeasi fixatie! Vreau sa stiu ce a facut Catu cu cele 15 miliarde de euro luate pana acum. Am inteles, Parlamentul nu e de nasul lui sa-i ceara socoteala... Dar noi simpli cetateni putem sa indraznim sa-l intrebam?
Anul trecut produsul intern brut al Romaniei a fost de 223 miliarde euro. Din ce am putut deduce din rapoartele anuale ale ANAF, statul colecteaza din TVA si impozite 2-3 miliarde euro, lunar. Poate nici atat, caci inca nu am gasit cifre exacte. Dar Catu a imprumutat 15 miliarde euro, desi am avut doar doua luni de stare de urgenta, unde incasarile bugetare au fost la jumatate. Oricum am calcula, nu ne ies vreo 10 miliarde euro. Cu acesti bani ce s-a facut? De ce nu stim nimic? De ce nici Parlamentului nu i se raporteaza? De ce Orban si Iohannis ii tin spatele lui Catu pana in panzele albe?
Imi amintesc de perioada presedintelui Traian Basescu, care a pus mana pe Putere cu PDL (actualul PNL) - care avea in Boc un guvern marioneta al lui, asa cum e si cel actual al lui Iohannis - a carui prima grija a fost sa imprumute 20 miliarde de euro de la Fondul Monetar International. Consecinta? Ani de zile statul roman a ajuns robul FMI. Ni s-au taiat salariile cu 25% si pensiile, iar politica monetara ne-o faceau cioclii de la FMI, in frunte cu Jeffrey Franks, seful Misiunii FMI, care se prezenta la Presedintia Romaniei cu ditamai gaurile in talpa pantofilor (vezi foto) sa ne dea lectii de relansare economica. Atat de umiliti am fost ca natiune. Sa ne ordone altii cum sa ne gestionam economia...
Cetateanul roman nu mai conteaza. A devenit cantitate neglijabila. Nu merita nici macar explicatii.
Am senzatia ca Iohannis si Catu ne pregatesc un scenariu asemanator. Din prostie sau din interese numai de ei stiute. De fiecare data cand dreapta vine la Putere, nivelul de trai scade.
Nu-mi ies din minte cuvintele ministrului german al Finantelor, care a declarat cu ceva vreme in urma unui cotidian national: “O tara cu probleme care trebuie ajutata, ar trebui sa cedeze Uniunii Europene, la schimb, o parte din drepturile sale de suveranitate“.
Oare ce vom afla despre marile imprumuturi si ce surprize ne asteapta?