Grid star
eveniment

Ministrul de Finante, anunt despre taxe si impozite: “La MF nu s-au purtat niciun fel de discutii”

Ministrul de Finante, Marcel Bolos (foto), sustine ca in cadrul institutiei pe care o conduce nu s-au purtat niciun fel de discutii pentru ca impozitul pe venit sa creasca la 16%, nici pentru cresterea TVA din 2025.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana nu a dat un verdict pe planul de ajustare a deficitului, pentru ca Romania nu a prezentat inca un astfel de plan. Bolos precizeaza ca abia dupa ce va fi agreat in coalitie, planul va fi prezentat la Bruxelles:
“Pana atunci, am agreat ca vom prezenta o analiza de detaliu privind sistemul de cheltuieli publice la nivelul institutiilor si companiilor cu capital de stat, posibilitatea imbunatatirii gradului de colectare a veniturilor incasate la buget, reducerea gap-ului de TVA si continuarea implementarii masurilor de digitalizare si de combatere a evaziunii fiscale pe perioada ajustarii deficitului bugetar”.

Iata declaratiile lui Marcel Bolos:

“Am avut zilele acestea discutii foarte constructive atat cu reprezentantii Confederatiei Patronale Concordia, cat si ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei. Angajamentul este sa avem la masa discutiilor in fiecare saptamana lideri reprezentativi cu care sa dezbat masurile concrete pe care le implementam la nivelul MF, pentru a stimula increderea publicului si a investitorilor in economia noastra.
A fost o oportunitate buna sa clarificam informatii incerte sau aspectele solicitate in mod expres de mediul de afaceri. Printre acestea subliniez:
La MF nu s-au purtat niciun fel de discutii pentru ca impozitul pe venit sa creasca la 16%, nici pentru cresterea TVA din 2025. Comisia Europeana nu a dat un verdict pe planul de ajustare a deficitului, pentru ca noi nu am prezentat inca un astfel de plan. 
 Abia dupa ce va fi agreat in coalitie, vom merge sa il prezentam la Bruxelles. Pana atunci, am agreat ca vom prezenta o analiza de detaliu privind sistemul de cheltuieli publice la nivelul institutiilor si companiilor cu capital de stat, posibilitatea imbunatatirii gradului de colectare a veniturilor incasate la buget, reducerea gap-ului de TVA si continuarea implementarii masurilor de digitalizare si de combatere a evaziunii fiscale pe perioada ajustarii deficitului bugetar. 
De asemenea, vom prezenta si o analiza de profunzime a sistemului de venituri publice, inclusiv a veniturilor rezultate din exploatarea resurselor naturale si o valorificare adecvata a activelor statului.

Modificarea legii

Ne-am asumat ca va fi modificata legea privind combaterea evaziunii fiscale, astfel incat erorile umane sa nu intre sub incidenta faptelor de evaziune fiscala. In ceea ce priveste reducere gap-ului de TVA, nu vom mai folosi algoritmii care au fost utilizati de-a lungul timpului, care de fiecare data au fixat obiective, dar nu au fost implementati practic. 
Strategia actuala se bazeaza pe datele obtinute din modulele antifrauda. Astfel, toate activitatile noastre de inspectie fiscala si antifrauda vor fi desfasurate digital, nu fizic. Asteptam, la inceputul lunii viitoare, primele rezultate ale modulului antifrauda, care ne permit sa avem o imagine globala asupra situatiei fiscale a fiecarei companii”. 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani