Ministrul de Finante a prezentat pozitia Romaniei
19 May 2020 16:35 Bogdan Galca 1088Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu (foto), a sustinut marti, la reuniunea ECOFIN, pozitia Romaniei ca viitorul fond de recuperare sa fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 si sa se concentreze pe marile prioritati, inclusiv pe investitii, iar programul de sprijin pentru combaterea somajului sa fie implementat rapid.
Citu a declarat ca Romania doreste implementarea rapida si flexibila a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de somaj in situatii de urgenta (SURE), care sa le permita statelor membre care au nevoie de finantare sa utilizeze pe deplin aceasta oportunitate.
Potrivit ministrului de Finante, acest instrument presupune o asistenta financiara de pana la 100 mld. euro, sub forma de imprumuturi si se adreseaza tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garantii de 25% din volumul facilitatii (25 mld. euro), care se vor constitui ca datorie publica guvernamentala garantata si nu vor avea impact pe deficit decat in cazul in care sunt executate. In cazul Romaniei, garantiile ar urma sa fie de aproximativ 393 mil. euro.
In ceea ce priveste un posibil fond de recuperare economica la nivelul UE, ministrul Finantelor a aratat ca aceasta criza fara precedent necesita un raspuns puternic si coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergenta si conditii de concurenta echitabile:
”Consideram oportun ca fondul de recuperare sa fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui sa includa mai multe flexibilitati si o anvelopa financiara marita. Criteriile de alocare ar trebui sa se bazeze pe principiul coeziunii”, a mai spus Florin Citu.
Ministrul Finantelor a transmis omologilor din UE ca Romania se asteapta la o abordare unitara in ceea ce priveste instrumentele care se adreseaza atat statelor euro, cat si celor non-euro:
“Planul de recuperare economica trebuie pus in aplicare rapid, fara birocratie si conditionalitati inutile, sa se axeze pe marile prioritati, pe investitii, pe necesitatile statelor membre mai putin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important sa punem accentul pe granturi” , a concluzionat Citu.