Grid star
eveniment

Ministrul de Finante a dezvaluit planul cu privire la taxe si impozite in 2025. Aflati ce urmeaza

Ministrul de Finante, Tanczos Barna (foto), si-a facut planul cu privire la taxe si impozite in 2025. Potrivit acestuia, se va face tot posibilul sa nu creasca suplimentar taxele anul acesta. Tanczos a mai precizat ca ministerul va prezenta coalitiei si Guvernului o prima varianta a bugetului de stat pe 2025 pana in 27 ianuarie 2025.

Potrivit ministrului,  se va face tot posibilul ca anul acesta sa nu avem cresteri de TVA, de impozite, taxe, in afara celor prinse in Ordonanta-trenulet (click aici pentru a citi). Tanczos Barna a precizat la b1tv ca se doreste si construim unui buget in care sa fie atinsa tinta de 7% deficit bugetar, care este si un angajament al Romaniei fata de UE. Acesta a afirmat ca "daca ANAF functioneaza cum trebuie, incasarile merg cum trebuie, nu e nevoie de o majorare a impozitelor si taxelor”.

Iata declaratiile facute de ministrul de Finante:

"Stim foarte bine ca anul trecut au fost majorate foarte multe cheltuieli ale statului, au avut loc majorari de salarii la functionarii publici, la profesori, in sistemul medical, au crescut pensiile, au fost indexate si recalculate. Un lucru imbucurator e ca au crescut investitiile, sumele alocate pentru investitii au fost majorate substantial. Toate trebuie puse cap la cap si construit bugetul pe 2025.
Repet, o sa facem tot posibilul ca anul acesta sa nu avem cresteri de TVA, de impozite, taxe, in afara celor prinse in Ordonanta si sa reusim sa construim un buget in care sa atingem tinta de 7% deficit, care e si un angajament al Romaniei fata de UE, bazandu-ne pe reorganizarea statului, a institutiilor, comasarile, multe deja incepute. Deci sa ne incadram in aceasta tinta de deficit fara sa crestem taxe”.

Inghetarea pensiilor si salariilor

Reamintim ca printre masurile din Ordonanta-trenulet  se numara si “inghetarea” pensiilor, dar si salariile bugetarilor (click aici pentru a citi),
“Tinand cont ca cheltuielile cu asistenta sociala, in special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut in anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum si prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20%, ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 mld lei cu consecinte asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurarilor sociale, iar in acest context se impune mentinerea in plata la nivelul lunii noiembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar”, se arata in Nota de Fundamentare.
Sunt prevederi si cu privire la salariile demnitarilor. Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie, indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publica si functiile asimilate acestora se mentin la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.

Sursa foto: facebook Tanczos Barna
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani