Grid star
eveniment

Ministerul Muncii explica modul in care lucratorii casnici pot beneficia de asigurari de pensie si sanatate

Lucratorii casnici beneficiaza de asigurari de pensie si sanatate cu conditia preschimbarii a cel putin 85 de tichete de activitati casnice, respectiv 1.275 de lei/luna. Precizarile apartin Ministerului Muncii condus de Simona Bucura Oprescu (foto). Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezinta contributiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie si sanatate, fara sa fie nevoie de un contract de munca intre parti. Salariul se stabileste prin negociere intre angajator si angajat.

Conform Legii 111/2022, valoarea minima a contributiei lunare pentru ca un prestator casnic sa beneficieze de calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de stat este contributia aferenta a minimum 85 de tichete de activitati casnice. Valoarea minima a contributiei lunare nu poate fi mai mica de 25% din valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Conceptul presupune achizitionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfasoara activitati ocazionale in gospodarie. Tichetele sunt purtatoare de beneficii de asigurari sociale si de sanatate. Astfel, lucratorii beneficiaza de servicii medicale decontate, contributiile lor fiind valorificate si la pensie.

Conventia care se incheie intre prestator si beneficiarul casnic in vederea prestarii activitatilor, desi nu este obligatorie forma scrisa, va stabili:

-activitatile si numarul de ore sau volumul de munca;
-faptul ca plata prestatorului casnic se face cu tichete de activitati casnice;
-volumul de munca zilnic, care nu poate sa depaseasca 12 ore pentru un adult si 6 ore pentru prestatorii cu varste cuprinse intre 16-18 ani.

Se poate inscrie ca prestator casnic orice persoana care a implinit 16 ani si care doreste sa aiba sau sa-si suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activitati casnice necalificate, fie ca este somer, pensionar, elev, student sau angajat.
Angajatorii care se inscriu in platforma pot achizitiona si distribui propriilor angajati tichete pentru activitati, transformandu-i pe acestia in beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici. Tichetele de activitati casnice pot fi acordate sub forma de prima sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui si codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activitati casnice, aceste date fiind inscrise pe tichet. La achizitionarea a cel putin 600 de tichete intr-un an, angajatorii si beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, in anul urmator, 75 de tichete.

Printre activitatile casnice care pot fi remunerate  sunt:

-aranjarea si servirea mesei;
-curatarea/intretinerea piscinei;
-curatenia/igienizarea locuintei;
-calcatul rufelor;
-debarasarea si spalarea vaselor;
-hranirea/ingrijirea animalelor de companie,
-plimbarea animalelor de companie;
-prepararea hranei;
-plantarea pomilor/arbustilor;
-plantarea rasadurilor;
-realizarea cumparaturilor pe baza de lista;
-recoltarea fructelor si legumelor;
-spalarea covoarelor;
-spalarea geamurilor si a tamplariei;
-spalarea rufelor;
-spalarea si curatarea autovehiculelor;
-strangerea resturilor vegetale din natura.


>>Reglementarile dispuse de Ministerul Muncii

>>Legea 111/ 2022privind reglementarea activitatii prestatorului casnic

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani