Ministerul Finantelor imprumuta 33 miliarde yeni din Japonia. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial (Document)
04 October 2024 11:46 Lumea Banilor 1146Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) vrea sa imprumute 33 miliarde yeni din Japonia, echivalentul a 225 milioane dolari. Baza legala este Ordinul 6243 din 3 octombrie 2024 privind aprobarea contractarii de catre Ministerul Finantelor a unor imprumuturi pe piata interna de capital a Japoniei, in suma totala de pana la 33 miliarde yeni japonezi, prin lansarea a trei serii noi de obligatiuni denominate in yeni japonezi cu maturitatea de 3 ani, maturitatea de 5 ani si maturitatea de 7 ani si desemnarea administratorilor tranzactiei.
Astfel, se aproba contractarea de catre Ministerul Finantelor a unor imprumuturi pe piata interna de capital a Japoniei, in suma totala de pana la 33 miliarde yeni japonezi, prin lansarea a trei serii noi de obligatiuni denominate in yeni japonezi cu maturitatea de 3 ani, maturitatea de 5 ani si maturitatea de 7 ani. Suma se vireaza in contul de valuta deschis pe numele Ministerului Finantelor la Banca Nationala a Romaniei si se utilizeaza pentru finantarea cheltuielilor aferente proiectelor care sunt destinate protejarii mediului inconjurator si combaterii schimbarilor climatice, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind datoria publica.
Alarma pe bugetul Romaniei
Trebuie reamintit ca deficitul bugetar al Romaniei in primele opt luni din 2024 a ajuns la 80,87 miliarde lei, respectiv 4,57% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de deficitul de 42,19 miliarde lei, respectiv 2,63% din PIB aferent celor opt luni din 2023. Potrivit cifrelor Ministerului de Finante, veniturile totale au insumat 375,76 miliarde lei in primele opt luni ale acestui an, inregistrand un avans de 13,7% (an/an), sustinut de incasarile din venituri curente - in principal contributii de asigurari, TVA, impozit pe salarii si venit, impozit pe profit si venituri nefiscale.
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 32,89 miliarde lei, consemnand o dinamica pozitiva de 22,1% (an/an). Veniturile din impozitul pe salarii au inregistrat un avans de 20,4%, peste evolutia fondului de salarii din economie (17,3% ), evolutia acestei categorii de incasari fiind influentata de modificarea reglementarilor privind facilitatile fiscale acordate salariatilor din sectorul constructii, agricol, industria alimentara si a activitatilor de creare de programe pentru calculator si de majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata.