MINISTERUL DE FINANTE SE IMPRUMUTA DIN NOU DE LA POPULATIE - O noua emisiune de titluri de stat in lei si euro. Iata dobanzile oferite
Ministerul de Finante condus de Dan Vilceanu (foto stanga, langa Florin Citu) anunta o noua emisiune de titluri de stat FIDELIS. Acestea pot fi achizitionate incepand de joi, 18 noiembrie 2021 si pana in 10 decembrie.
Titlurile de stat in lei au scadente de 1 an si 3 ani, cu dobanzi anuale de 4,00% si respectiv de 4,60%, iar cele in euro au scadenta de 5 ani si dobanda anuala de 1,80%. Valoarea nominala a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in euro. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Potrivit MF, titlurile de stat destinate populatiei sunt remunerate cu dobanzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzactionate pe piata secundara interbancara.
Iata anuntul ministerului de Finante:
"In perioada 18 noiembrie – 10 decembrie 2021, persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul bancilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana si B.R.D. – Groupe Sociéte Générale, titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Titlurile de stat in lei au scadente de 1 an si 3 ani, cu dobanzi anuale de 4,00% si respectiv de 4,60%, iar cele in euro au scadenta de 5 ani si dobanda anuala de 1,80%. Valoarea nominala a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de Euro pentru emisiunea in Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro.
‘Ministerul Finantelor continua emiterea titlurilor de stat destinate populatiei prin Programul FIDELIS. Titlurile de stat dedicate populatiei, atat in lei cat si in euro, vor continua sa capteze interesul romanilor care cauta investitii profitabile garantate de statul roman. Trebuie mentionate profesionalismul si experienta partenerilor nostri in acest Program. Acestea continua sa fie piloni importanti pentru promovarea emisiunilor derulate prin mecanismul Bursei de Valori Bucuresti’, a declarat Dan Vilceanu, ministrul Finantelor.
Titlurile de stat destinate populatiei sunt remunerate cu dobanzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzactionate pe piata secundara interbancara.
Detinatorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate in cadrul emisiunilor anterioare si care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilitatile neridicate la scadenta prin subscrierea in cadrul acestei noi emisiuni.
Informatii privind termenii si conditiile financiare aferente emisiunii in cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate pe paginile de internet ale Ministerului Finantelor si institutiilor partenere (www.btcapitalpartners.ro; www.bcr.ro; www.brd.ro/mfp; www.bvb.ro)”.
Programul Tezaur
In afara de FIDELIS, romanii mai pot cumpara pana pe 23 si 24 noiembrie 2021 emisiuni de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur. Statul plateste dobanda anuala, iar veniturile obtinute sunt neimpozabile. Titlurile sunt cu maturitati de 1, 3 si 5 ani si dobanzi de 3,75%, 4,25%, 4,65%. Titlurile de stat au valoare nominala de 1 leu si sunt in forma dematerializata.
Titlurile de stat pot fi cumparate:
Intre 01 – 24 noiembrie 2021 de la unitatile Trezoreriei Statului;
Intre 01 – 23 noiembrie 2021 pentru mediul urban si 01-22 noiembrie 2021 pentru mediul rural, prin Compania Nationala Posta Romana.
"Dobanda este anuala, platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate doar in perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii. Veniturile obtinute din investirea in oferta de economisire lansata de Ministerul Finantelor sunt neimpozabile.
Fondurile obtinute de Ministerul Finantelor in calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice”, potrivit Ministerului de Finante.