MINISTERUL APARARII A SEMNAT CONTRACTUL DE SUTE MILIOANE EURO – Vin avioane din Norvegia

474

sursa foto: facebook ministerul Apararii

Ministerul Apararii a semnat vineri, 4 noiembrie 2022,contractul de achizitie a 32 de avioane F-16 din Norvegia.
 
Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca a obtinut, in decembrie 2021, aprobarea Parlamentului Romaniei pentru initierea procedurilor de achizitie si derularii acestora. Institutia a convenit cu reprezentantii norvegieni contractul de achizitie a 32 de avioane F-16 in configuratia M6.5.2, motoare de rezerva si suport logistic.Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro si se va derula pe o perioada de trei ani, primele aeronave urmand sa fie livrate spre sfarsitul anului 2023.

Sprijin de la americani

 
„Contractul se deruleaza cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, iar in acest sens, Guvernul Romaniei a transmis scrisoarea de tip ‘Letter of request’ adresata Guvernului SUA pentru care se anticipeaza primirea unui raspuns pana la sfarsitul anului. Avioanele vor fi livrate Romaniei in stare operationala, cu o resursa disponibila care va permite operarea acestora de catre Fortele Aeriene Romane pentru o perioada de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranzitie la avioanele de generatia a V-a.
Achizitia celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezinta, in fapt, un transfer de capabilitate intre doua state membre ale NATO, pentru cresterea capacitatii de apararea a Romaniei si asigurarea contributiei nationale la apararea colectiva in cadrul Aliantei Nord-Atlantice”,
anunta MAPN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole