Grid star
eveniment

Ministerul Agriculturii, anunt important pentru producatori

Ministerul Agriculturii condus de Adrian Oros (foto) anunta ca Agentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicata producatorilor care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan", in vederea promovarii produselor montane.

Potrivit Ministerului Agriculturii, mentiunea de calitate „produs montan” are recunoastere la nivel european si vine atat in sprijinul producatorilor, pentru a-i ajuta sa comunice pe piata caracteristicile si proprietatile, care ofera valoare adaugata propriilor produse agricole, cat si in sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate

Iata comunicatul ministerului Agriculturii:

"Agentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicata producatorilor care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative 'produs montan', in vederea promovarii produselor montane. Prin aceasta initiativa, ANZM doreste sa informeze consumatorii din Romania ca, pe langa produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs traditional, ecologic, DOP, IGP, STG, exista si produsele montane.

Mentiunea de calitate 'produs montan; are recunoastere la nivel european si vine atat in sprijinul producatorilor, pentru a-i ajuta sa comunice pe piata caracteristicile si proprietatile, care ofera valoare adaugata propriilor produse agricole, cat si in sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

De asemenea, Comisia Europeana doreste sa se evite folosirea termenului 'munte' intr-un mod abuziv si sa reglementeze faptul ca produsul care a obtinut dreptul de utilizare a acestei mentiuni este verificat si certificat ca fiind din zona montana.

In Romania, autoritatea competenta cu verificarea datelor cuprinse in caietul de sarcini in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative 'produs montan' este Agentia Nationala a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cumparatorul trebuie sa aiba siguranta ca atunci cand ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este intr-adevar un produs facut la munte, din materie prima din zona montana.

Un produs montan va fi privit de catre cumparator ca un produs de calitate superioara, cu o origine recunoscuta, obtinut dintr-o zona cu un grad redus de poluare.

Site-ul www.produsmontan.ro are o structura simpla, astfel incat producatorii sa fie identificati usor. Prin urmare, pe prima pagina sunt prezentate categoriile de produse si cu un singur click vor fi redati toti producatorii din categoria respectiva. De asemenea, exista optiunea de a cauta un producator dupa judetul de provenienta.

Fiecare producator are afisate datele de contact, iar unii dintre acestia au si site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea sa contacteze direct producatorii pentru a achizitiona produsele de care sunt interesati.

Pana in prezent, exista un numar de 165 de producatori care detin dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative 'produs montan' pentru 579 de produse montane. Aceste date se regasesc si in Registrul National al Produselor Montane.

Producatorii sunt inregistrati pe site-ul www.produsmontan.ro de catre reprezentantii agentiei dupa ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative “produs montan”.

Potentialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calitati deosebite legate de locul de origine, precum si de metodele traditionale de productie si procesare.

Informatii despre Cum se obtine mentiunea de calitate facultativa „produs montan” sunt disponibile aici: www.produsmontan.ro/despre-produs-montan/.

Reamintim ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin AFIR, a mai creat o platforma, sub forma unei aplicatii denumita 'CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)', care va duce direct la producatorii autentici din Romania, fie ca sunt montani, traditionali sau certificati pe o alta schema de calitate.

Prin intermediul acestei aplicatii, aveti acces la toate produsele din Romania atestate printr-o schema de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producatorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare si contact direct din aplicatie, cautare in lista de atestate a producatorilor dupa diverse criterii, filtrare produse intr-un anumit judet sau pe o anumita raza, in functie de tipul atestatului si categoria de produs, precum si posibilitatea de citire QR Code de pe orice eticheta pentru aflare detalii despre produse.

Consumand produse montane, contribuim la mentinerea activitatilor agricole traditionale in zona montana, la dezvoltarea gospodariilor montane, precum si la mentinerea populatiei in zonele de munte".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani