Grid star
criptomonede

MINAREA BITCOIN CONSUMA CAT 7 CENTRALE NUCLEARE – George Rotariu, CEO Bitcoin Romania: „Minarea Bitcoin a devenit un domeniu extrem de competitiv”

Daca acum 5-6 ani Romania era in top 25 in lume din punct de vedere al minarii Bitcoin, lucrurile s-au schimbat pe masura ce reteaua a crescut, devenind, astazi, ce mai mare retea de computere din lume. Hash-rate-ul SHA256, cantitatea de putere de calcul dedicata retelei blockchain a Bitcoin, a crescut masiv in ultimii cativa ani, intrucat puterea de procesare a Bitcoin a atins maximele istorice in 2020, scrie news.bitcoin.com. „Romania nu are experienta in acest domeniu (...) Pentru a mineri criptomonede si in special Bitcoin ai nevoie de un business puternic si de investitii substantiale – calculatoare performante, servere puternice, curent electric obtinut ieftin” a explicat, pentru Lumea Banilor, George Rotariu, CEO Bitcoin Romania.

In 2013 – 2014, Romania era in top 25 in lume din punct de vedere al minarii de Bitcoin. Acum lucrurile s-au complicat, pentru ca minarea de Bitcoin este un domeniu foarte competitiv. Este nevoie de calculatoare foarte puternice si trebuie sa stii foarte bine ce faci. Noi nu avem experienta pe domeniul asta. Reteaua de minerit a Bitcoin este, in momentul de fata, cea mai mare retea de calcuatoare din lume. Nu exista o retea mai puternica decat reteaua Bitcoin. Pentru a mineri criptomonede si in special Bitcoin, aceasta fiind o retea foarte mare, ai nevoie de un business puternic si de investitii – servere puternice, de curent electric pe care sa il obtii ieftin. Aceasta pentru ca lumea se lupta pentru aceleasi rewarduri si cine reuseste sa ia felia cea mai mare are castigul cel mai bun. De aceea, ca sa reusesti, trebuie sa ai reteaua cea mai mare, cele mai puternice calculatoare si cele mai bune contracte pentru electricitate. Acesta este motivul pentru care in mineritul de Bitcoin, la ora actuala, pot ramane doar cei mai puternici competitori si cei mai buni administratori ai unei astfel de afaceri” a explicat, pentru Lumea Banilor, George Rotariu, CEO Bitcoin Romania.

Daca in primii ani de la aparitia Bitcoin, oricine reusea sa mineze cu un computer destul de performant, astazi afacerea nu mai poate fi gestionata decat in cadrul unui business extrem de bine organizat.

Exista insa posibilitatea de a mina si celelalte monede. Minarea se bazeaza aproximativ pe acelasi principiu, iar competitia e mai mica. In Romania exista cu siguranta minerit, nu stiu cat de mult pe partea de Bitcoin, dar cu siguranta pe altcoins, Ethereum etc, unde competitia nu este la fel de mare cum este pe Bitcoin”, mai spune George Rotariu.

O tranzactie cu criptomonede reprezinta un transfer de valoare intre portofele Bitcoin, transfer inclus in lantul de blocuri. Portofelele Bitcoin pastreaza o parte secreta de date numita cheie privata, ce este folosita pentru a semna tranzactii, oferind o dovada matematica ca provine de la detinatorul portofelului. Semnatura de asemenea previne alterarea tranzactiei de catre altcineva dupa ce a fost emisa.

Lantul de blocuri este un registru public comun pe care se bazeaza intreaga retea Bitcoin. Toate tranzactiile confirmate sunt incluse in lantul de blocuri. In acest fel, portofelele Bitcoin pot calcula soldurile ce pot fi cheltuite si tranzactiile noi pot fi verificate ca implica bitcoini ce intr-adevar sunt detinuti de platitor. Integritatea si ordinea cronologica a lantului de blocuri sunt imputernicite de criptografie.

Rolul minerilor este acela de a securiza reteaua si de a procesa fiecare tranzactie Bitcoin. Minerii reusesc sa faca acest lucru prin rezolvarea unei probleme computationale care le permite sa uneasca blocuri de tranzactii (de unde si celebrul “blockchain” Bitcoin). Pentru prestarea acestui serviciu, minerii sunt recompensati cu monede Bitcoin nou create si cu taxele percepute pentru tranzactii.

George Rotariu a explicat ca, spre deosebire de sistemul financiar clasic, Bitcoin nu se „printeaza”: cei 21 de milioane de Bitcoin care vor fi pusi in circulatie exista, sunt stocati in sistem de la inceput, dar sunt eliberati treptat pe piata ( dupa anul 2100 fiind estimat evenimentul eliberarii celor 21 milioane de bitcoin pe piata). Fiind un sistem descentralizat (bazat pe tehnologi blockchain), acesta nu poate fi gestionat de o autoritate centrala. Daca la inceput se eliberau in retea 50 de bitcoin per bloc tranzactie, adica la aproximativ 10 minute, dupa prima injumatatire – se eliberau 25 de bitcoin in aceeasi unitate de timp, apoi la 12,4 si asa mai departe. Acel eveniment de injumatatire se numeste „halving” si se intampla la 3-4 ani de zile iar acum suntem la nivelul de 6,75 – apoi se va injumatati din nou si asa mai departe pana la punerea in circulatie a celor 21 de milioane de Bitcoin.

Astfel, pe masura ce exista mai multe tranzactii in lume, procesul de „minare” necesita din ce in ce mai mare putere de calcul si, desigur, consum electric din ce in ce mai mare.

In prezent, minarea Bitcoin se face in „ferme” de minat criptomonede, cum ar fi (spre exemplu) ferma lansata de Blockstream Mining care va avea serviciile plasate in America de Nord, utilizatorii putand consuma pana la 300 MW de energie, pentru minarea criptomonedei Bitcoin. Insa o astfel de ferma uriasa se adreseaza doar firmelor si institutiilor.

Acum suntem imediat dupa un halving. Daca ne uitam in trecut a fost un halving in 2016 si la un an de zile de la acest eveniment, in 2017, s-a atins acel varf de peste 20.000 de dolari. Dar nu doar acest lucru determina valoarea Bitcoin. Ne asteptam la un nou acum sau anul viitor, dar sa nu uitam ca suntem in cadrul unei pandemii, s-a printat masiv, bani fiat, imobiliarele sunt in continuare foarte sus, iar Bitcoin, acum, este foarte jos in raport cu potentialul sau. Estimarea expertilor, evaluand tot ceea ce este pe piata, este ca urmatoarea crestere va fi undeva intre 100.000 de euro si un milion de euro. Estimare vabila pentru urmatorii 5 ani de zile”, mai explica George Rotariu.

Toate tranzactiile sunt emise intre utilizatori si de obicei incep sa fie confirmate de catre retea in urmatoarele 10 minute, printr-un proces numit minat.

„Minatul” este, in acelasi timp, un sistem consensual distribuit folosit pentru a confirma tranzactiile in asteptare prin includerea lor in lantul de blocuri. Minatul impune o ordine cronologica in lantul de blocuri, protejeaza neutralitatea retelei si de asemenea permite diferitelor calculatoare din retea sa cada de acord asupra conditiei sistemului. Pentru a fi confirmate, tranzactiile trebuie sa fie incluse intr-un bloc ce respecta reguli criptografice foarte stricte ce va fi verificat de reteaua Bitcoin. Aceste reguli previn blocurile anterioare sa fie modificate pentru ca astfel s-ar invalida toate blocurile urmatoare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani