MILIOANE PENTR IMM-URI – S-au semnat contractele
S-au semnat primele 30 de contracte pentru investitii in retehnologizarea IMM-urilor. Suma este de aproximativ 47 milioane de lei.
Potrivit ministerului Investitiilor condus de Marcel Bolos (foto), masura este una dintre formele de sprijin pe care statul le-a lansat in aceasta perioada pentru a sustine mediul de afaceri in circumstantele exceptionale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum si crizele produse de razboiul din Ucraina.
Eliminarea birocratiei
"Marcam astazi o premiera in domeniul fondurilor europene, prin semnarea acestor contracte de finantare intr-o perioada relativ scurta de la momentul lansarii apelurilor, iar acest lucru a fost posibil prin digitalizarea intregului proces de depunere si evaluare a cererilor, prin platforma IMM Recover. Astfel, daca in ‘procedura clasica’ depunerea si evaluarea celor peste 2.500 de cereri depuse ar fi durat intre 1-2 ani, iata ca semnam aceste 30 de contracte in mai putin de doua luni de la momentul lansarii apelurilor.
Ne-am propus ca, pana la sfarsitul acestui an, sa semnam toate contractele pentru proiectele depuse in cadrul masurii 411. Nevoia de sprijin pentru IMM-uri este una legitima si reala, fiind cu adevarat coloana vertebrala a economiei romanesti, de aceea Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a pregatit masuri in valoare de peste 2 miliarde de euro destinate companiilor si autoritatilor locale, prin apeluri deja lansate sau care urmeaza sa fie lansate in perioada urmatoare.Mai lansam un apel pe eficienta energetica, iar pe 25 octombrie dam strartul masurii 411 BIS. Ii felicit pe toti cei care au obtinut finantare si le urez mult succes in implementarea proiectelor”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.
Apelurile de proiecte pentru Masura 411 au fost lansate in luna august, in cadrul schemei de ajutor de stat fiind depuse 2.517 de cereri de finantare, iar bugetul total alocat acestei masuri este de aproximativ 400 milioane de euro.
Investitiile finantate prin Masura 4.1.1. din Programul Operational Competitivitate:
a) modernizarea/echiparea/racordul la utilitati publice/eficienta energetica a infrastructurilor de tip cladiri specifice aferente capacitatilor de productie/servicii existente, precum si pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de productie/servicii pentru care nu este necesara obtinerea de autorizatii de construire in conformitate cu legislatia specifica in vigoare;
b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotari IT, inclusiv pentru eficienta energetica necesare activitatii de productie si servicii precum si alte achizitii de bunuri de aceasta natura care sunt necesare capacitatilor de productie/servicii existente.
Masuri de sprijin finantate din fonduri europene
MIPE are in implementare in aceasta perioada mai multe masuri destinate sectorului antreprenorial, dupa cum urmeaza:
Masura 4.1.1 BIS: 300 de milioane de euro pentru retehnologizarea IMM-urilor din sectorul agricol si din domeniul constructiilor
Proiectele aferente apelului vor finanta investitii destinate retehnologizarii, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta si vor avea ca activitati eligibile:
a) modernizarea/echiparea/racordul la utilitati publice/ eficienta energetica a infrastructurilor de tip cladiri specifice aferente capacitatilor de productie existente, precum si pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de productie pentru care nu este necesara obtinerea de autorizatii de construire in conformitate cu legislatia specifica in vigoare;
b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotari IT, inclusiv pentru eficienta energetica, necesare activitatii de productie, precum si alte achizitii de bunuri de aceasta natura care sunt necesare capacitatilor de productie existente.
In aceasta perioada se desfasoara procedura de preinscriere, in care potentialii beneficiari se pot inrola in aplicatia IMM Recover si pot pregati documentele, iar lansarea apelului de proiecte va avea loc in 25 octombrie.
Mai multe detalii sunt disponibile aici — https://bit.ly/3ekcv9T.
500 milioane euro pentru eficienta energetica la nivelul IMM-urilor si intreprinderilor mari
Granturile au valoarea minima de 50.000 euro si respectiv valoarea maxima de 500.000 euro, cu exceptia celor acordate in baza schemei de minimis, unde valoarea maxima este de 200.000 euro. Bugetul alocat se defalca la nivelul fiecarui apel de proiecte, respectiv la nivelul fiecarei scheme de ajutor de stat/de minimis.
Cele 500 de milioane de euro sunt impartite pentru urmatoarele scheme:
1) Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea IMM-urilor si a intreprinderilor mari in implementarea unor masuri de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor industriale si constructiilor anexe si a cladirilor pentru prestari servicii si constructii anexe la nivelul intreprinderilor – 200 milioane de euro;
2) Schema de stat pentru investitii destinate promovarii productiei de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul intreprinderilor – 200 de milioane de euro;
3) Schema de ajutor de minimis pentru eficienta energetica la nivelul intreprinderilor – 100 de milioane de euro.
Data estimata pana la care vor fi incheiate contractele de finantare pentru aceste trei tipuri de masuri este 15 ianuarie 2023.
347,5 milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor, prin PNRR
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene in calitate de coordonator de reforme si investitii anunta lansarea spre consultare publica a Ghidului pentru o masura de 347,5 milionae de euro pentru digitalizarea IMM-urilor.
Prin aceasta masura se ofera granturi de pana la 100.000 euro pentru sprijinirea IMM-urilor in adoptarea tehnologiilor digitale a fost lansat in consultare publica la inceputul lunii octombrie (detalii, aici: https://bit.ly/3CCBw8f).
Activitatile sprijinite in cadrul investitiei/operatiunii sunt:
-achizitii de hardware TIC;
-achizitii de echipamente pentru automatizari si robotica destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu solutii digitale;
-dezvoltarea si/sau adaptarea aplicatiilor software/licentelor, inclusiv solutiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation;
-achizitii de tehnologii blockchain;
-achizitii de sisteme de inteligenta artificiala, machine learning, augmented reality, virtual reality;
-achizitionare website de prezentare;
-achizitia de servicii de tip cloud si IoT;
-instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC;
-consultanta/analiza pentru identificarea solutiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.