Grid star
eveniment

Milioane de masini circula fara RCA. Din 10.333.293 de autovehicule sunt asigurate doar 7.486.349. Statul intervine ca sa rezolve aceasta problema (Document)

Milioane de masini din Romania circula pe soselele din Romania fara sa aiba asigurare, cifra fiind extrem de alarmanta. Cel mai probabil, multi dintre proprietarii acestor masini nu au incheiat o asigurare auto obligatorie din cauza preturilor mari, fiind dispusi sa riste sa incaseze o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 lei daca sunt prinsi. 

Statistica apartine Ministerului de Finante, care a pus in dezbatere publica, la cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), proiectul de Hotarare de Guvern pentru plafonarea pretului politelor de asigurare obligatorie (RCA) pana la 30 septembrie 2024. Statul spera ca astfel sa creasca si numarul celor care cumpara polite RCA.

Asiguratorii nu vor sa riste

In prezent, in piata asigurarilor RCA din Romania se manifesta in continuare o reticenta in ceea ce priveste apetitul la risc al asiguratorilor RCA pentru anumite categorii de asigurati si exista un grad ridicat de concentrare care continua sa reprezinte o vulnerabilitate a pietei atat din prisma expunerii pe clase de asigurare, cat si din perspectiva cotelor de piata semnificative detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare ceea ce arata un grad scazut de concurenta, se arata in Nota de findamentare a proiectului.
In acelasi timp se constata mentinerea unui numar ridicat de incadrari in categoria asiguratilor cu risc ridicat a unor intregi categorii, ceea ce conduce la un risc sistemic in ceea ce priveste acoperirea gradului de cuprindere in asigurare a parcului auto din Romania si la neindeplinirea obligatiilor Romaniei ce rezulta din Tratatul de aderare la Uniunea Europeana:
“In acest sens, este de mentionat faptul ca la data de 31 decembrie 2023, din numarul total de vehicule din parcul national auto, respectiv 10.333.293, la data de 6.06.2024 erau asigurate un numar de 7.486.349 de vehicule. Cazurile prelucrate incadrate in categoria asiguratilor cu risc ridicat in perioada 1.01.2024 - 2.06.2024, sunt in numar de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat catre asiguratori”.

Procentul de ajustare

Astfel, se propune ca tarifele de prima maxime sa fie plafonate la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, putand fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%. Comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii. Iar valoarea despagubirii reprezentand acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat, nu poate depasi 25% din valoarea de piata a vehiculului avariat.

 

>>Proiectul de Hotarare de Guvern

>>Nota de fundamentare a proiectului de HG

Sursa foto: ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani