MILIOANE DE EURO PENTRU MAME – Start la pachetul pentru persoanele vulnerabile. Se acorda sprijin material direct pentru un trai decent
Sprijin pentru mamele vulnerabile: Ministerul Investitiilor condus de Marcel Bolos (foto) va implementa un pachet de masuri de 450 milioane de euro pentru a raspunde nevoilor punctuale ale femeilor si copiilor care sunt in situatii dificile.
Masurile vizeaza cresterea oportunitatilor pe piata muncii pentru femei, finantarea cursurilor de recalificare, acordarea de trusouri pentru cupluri de mame si nou-nascut si sprijin material direct (acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrana pentru imbracaminte si incaltaminte).
Astfel, in perioada 2021 – 2027, mamele apartinand grupurilor vulnerabile vor beneficia de masuri de sprijin in valoare totala de peste 446 de milioane de euro. Sunt vizate domenii precum ocupare, servicii suport pentru familiile monoparentale, pentru copiii cu parinti plecati in strainatate, sprijin material pentru mame si nou-nascuti din grupuri vulnerabile.
"In perioada 2021 – 2027, Romania beneficiaza de un program special dedicat persoanelor vulnerabile – prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala, iar 10% din bugetul total al acestui program sunt bani europeni alocati masurilor de sprijin pentru mame si copii in dificultate. Vom finanta actiuni integrate prin care oferim atat sprijin material concret, cat si servicii de consiliere sau masuri specifice pentru familiile monoparentale, in care unicul parinte este, in majoritatea cazurilor, mama. De asemenea, ne vom axa pe integrarea pe piata muncii a mamelor din grupurile vulnerabile, astfel incat ele sa poata asigura copiilor lor conditii decente de viata si sansa la educatie. Prin apelurile pe care le pregatim, atat autoritatile publice, cat si furnizorii privati de servicii sociale vor putea accesa finantare pentru a raspunde unor nevoi punctuale ale mamelor si copiilor aflati in situatii dificile”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Masuri concrete
Printre masurile finantate sunt incluse:
-Actiuni pentru sprijinirea cuplurilor mama – nou-nascut, din grupurile defavorizate, cu un buget total de 120 milioane de euro:
Beneficiarii acestei masuri sunt cuplurile mama – nou-nascut din grupurile defavorizate (mame beneficiare VMG, mame care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei, mame care se afla in situatie de risc, inclusiv cu dizabilitati, mame aflate temporar in situatii critice de viata, mame care nu detin acte de identitate, mame minore, mame – cetateni straini sau apatrizi provenite din zone de conflict), care primesc tichete sociale pe suport electronic pentru achizitionarea produselor de ingrijire a noului-nascut. Ajutorul se acorda copiilor nascuti cu cel mult 3 luni inainte de acordarea sprijinului.
2.000 lei voucherul
Valoarea voucherului este de 2.000 de lei si se va acorda intr-o transa unica pentru fiecare nou-nascut, pe o perioada de 4 ani (2024-2027). Masura se desfasoara si in perioada de programare 2014-2020, aproximativ 15.000 de mame si copiii nou-nascuti din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin in valoare de 2.000 lei pentru trusouri, in primele 3 luni de la nasterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Suma totala pentru sprijin este de 6 milioane euro, prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
Consiliere pentru copii
-Servicii de consiliere si sprijin material adresat copiilor aflati in situatii de vulnerabilitate, o finantare totala de 160 milioane de euro:
Masurile finantate includ sprijin psiho-social si material adresat direct copiilor (acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrana pentru imbracaminte si incaltaminte, activitati educative, activitati de prevenire si combatere a comportamentelor negative), precum si servicii – suport dedicate parintilor si apartinatorii copiilor aflati in situatie de vulnerabilitate, precum consiliere psiho-sociala adresata reprezentantilor copiilor, persoanelor care ingrijesc copiii cu parinti in strainatate, asistenta privind delegarea temporara a autoritatii parintesti, dupa caz, program de educatie parentala), dar si sprijin material pentru mici reparatii ale locuintelor copiilor vulnerabili, necesare pentru asigurarea unor standarde de locuire de baza.
-41 milioane de euro, investiti in masuri de ocupare dedicate mamelor:
Vor fi finantate masuri pentru sustinerea angajatorilor prin amenajarea unor spatii destinate supravegherii si ingrijirii copiilor cu varsta prescolara sau pentru crearea de parteneriate cu entitati specializate care ofera servicii de ingrijire copii, precum si pentru utilizarea unor forme de munca noi sau flexibile.
Dezvoltare personala
Un alt obiectiv este cresterea oportunitatilor pe piata muncii pentru femei prin oferirea de programe de dezvoltare personala, consiliere vocationala, continuare/reintegrare in sistemul de invatamant, asigurare de masuri de angajare, consiliere, formare, acompaniere in vederea insertiei/reinsertiei socio-profesionale, inclusiv prin campanii de informare privind conditiile si beneficiile accesarii concediului paternal, pentru cresterea implicarii tatilor in viata de familie in vederea reinsertiei pe piata muncii a femeilor.
Sprijinul acordat familiilor monoparentale se adreseaza in principal, dar nu exclusiv, mamelor singure, care reprezinta procentul dominant de parinti singuri. Astfel, masura ofera sprijin personalizat, pentru a spori capacitatea de insertie profesionala si autonomia parintelui unic: finantarea cursurilor de recalificare pentru parintele singur cu venituri mici, care doreste sa-si schimbe domeniul profesional.
Complementar, pentru facilitarea accesului parintilor singuri la piata muncii se vor acorda vouchere before si after school si vouchere pentru activitati de weekend pentru copii (activitati din domeniul sportului, creatiei, artei etc). Durata sprijinului acordat va fi de 12 luni.
Sprijin pentru comunitatea roma
Consiliere profesionala, mediere si facilitare a angajarii pentru minoritatea roma
44 de milioane de euro este bugetul total dedicat masurilor de sprijin pentru comunitatea roma, printre care actiuni de informare si consiliere profesionala, mediere si facilitare a angajarii pentru cresterea ocupabilitatii in randul populatiei de etnie roma cu accent pe tineri si femei. Vor fi finantate, de asemenea, campanii de informare si consiliere privind sanatatea reproducerii, prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane in randul populatiei de etnie roma.