MILIARDELE LUI IOHANNIS, BLOCATE IN GERMANIA – Dezvaluiri despre cele 80 miliarde euro promise de presedintele Klaus Iohannis
Regimul presedintelui Klaus Iohannis (foto 1) ii va lasa pe romani sa astepte mult si bine dupa zecile de miliarde de euro pe care a promis ca le va atrage de la Uniunea Europeana in cadrul planului european de redresare economica dupa criza COVID-19.
Nu doar ca initial regimul Iohannis promitea imprumutarea a 80 de miliarde de euro de la UE (care s-au dovedit numai 30), dar acum riscam sa nu mai vedem nici macar cele 30 de miliarde de euro.
Cel care a tras semnalul de alarma in acest sens marti, 30 martie 2021, a fost avocatul Gheorghe Piperea (foto 2), in contextul unui ingrijorator eveniment petrecut in Germania.
Mai exact, saptamana trecuta, la sesizarea ONG-ului Bundnis Burgerwille (Alianta Vointa Cetatenilor), Curtea Constitutionala Federala a Germaniei a declarat neconstitutionala o lege votata de Parlament prin care a fost aprobata lansarea Planului european de redresare. Sesizarea asociatiei a beneficiat de peste 2.200 de semnaturi, inclusiv din partea multor profesori universitari.
Totusi, petitionarii au precizat ca demersul lor nu are ca scop blocarea fondului european de redresare (ce se ridica la 750 de miliarde de euro), ci a modului de finantare – adica prin emiterea unor obligatiuni europene comune si raspunderea comuna pentru rambursarea datoriilor.
Iata ce scrie pe aceasta tema analistul economic Calin Rechea in Bursa.ro:
„Aceste prevederi incalca principii fundamentale din tratatele europene si se poate ajunge foarte usor la asumarea datoriilor de catre statele solvabile, in conditiile in care unele state nu isi pot plati cota alocata. (...)
'Acceptarea datoriilor comune va conduce la schimbarea fundamentala a sistemului de finantare al Uniunii Europene', se subliniaza in plangerea constitutionala, iar aceasta 'afecteaza independenta politicii bugetare a Germaniei'. (...)
De asemenea, 'asumarea raspunderii comune in cazul neplatii datoriilor violeaza principiul Uniunii conform caruia statele membre actioneaza independent in politica lor fiscala si nu raspund pentru datoriile altor state'.
In justificarea inaintata Curtii Constitutionale a Germaniei se mai arata ca 'regulile privind raspunderea pentru datoriile comune stipuleaza ca numai Comisia Europeana decide cum si cand statele vor colecta contributiile pentru rambursarea datoriilor', iar pe de alta parte, 'limita superioara pentru raspunderea individuala este stabilita asa de sus, incat este posibil ca Germania sa fie raspunzatoare pentru intreaga datorie de 750 de miliarde de euro'”.
Pornind de la aceasta realitate, avocatul Gheorghe Piperea concluzioneaza ca blocarea banilor europeni – destinati inclusiv Romaniei – il va pune intr-o lumina extrem de proasta pe Klaus Iohannis, dovedind ca presedintele a vorbit fara acoperire, promitand niste bani pentru care nu avea nicio certitudine.
Redam postarea de pe Facebook a maestrului Piperea:
„Va mai amintiti cand domnul Iohanis se lauda (fara merit) ca a obtinut de la UE, prin „negocieri la sange”, 80 de miliarde de euro? N-au fost 80, ci vreo 30, si nu au fost obtinute, ci doar preconizate a fi bugetate. Niciun euro nu a intrat in Romania din acest purcoi de bani visat de Iohanis & co. Si nu va intra curand.
Curtea Constitutionala a Germaniei blocheaza acest program de redresare (estimat la 750 mld euro) pentru cel putin 3 luni de acum incolo. Sunt sanse sa fie desfiintata chiar legea votata in parlamentul federal (cam pe sestache, noaptea, ca hotii, dupa cum relateaza dl Rechea), pe motiv ca afecteaza independenta politicii bugetare a Germaniei si ca ar pune pe seama populatiei acesteia toate datoriile cauzate de programul de redresare in favoarea statelor mai putin disciplinate financiar (Italia, Grecia, Portugalia) sau mai amarastene (Romania, Bulgaria, Ungaria).
Referinta la indenta politicii bugetare a Germaniei este nemaipomenita - in primul rand, face praf planurile birocratiei europene bruxeleze de a impune o politica fiscala si bugetara comuna si, in al doilea rand, devoaleaza ipocrizia clasei politice germane, care pretinde supunere totala tuturor celorlalte tari membre ale UE, clamand, in schimb, independenta proprie si exclusivista.
Este cat se poate de clar - Germania a devenit mult prea puternica pentru UE. Mai mult ca sigur, asta i-a facut pe britanicii sa fuga mancand pamantul din UE.
Oricum ar da-o iohanistii si influencerii globalisti, treaba pica extrem de prost pentru dl. Iohanis. Sunt curios ce va spune despre proteste si despre acest blocaj institutional de sorginte nemteasca, atunci cand isi va face curaj sa iasa din rutina schiului si a tenisului de comoditate”.