MILIARDE DE LEI PENTRU MEDIUL DE AFACERI – Proiect al Finantelor pentru sprijinirea firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru a face investitii. Bugetul este de 12 miliarde de lei (Document)
Statul pune la bataie peste 12 miliarde de lei pentru finantarea mediului de afaceri, in acest sens fiind elaborat de catre Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) Proiectul Ordonantei de urgenta pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS si componentele acesteia.
Se asigura, pana la 30 iunie 2024, accesul la finantare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investitii si pentru continuarea activitatii. Bugetul propus este de maximum 12,5 miliarde lei si se pot acorda garantii in limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari.
Programul IMM Plus prelungeste masurile de sprijin instituite prin vechea schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS si se deruleaza prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Roman de Contragarantare (FRC) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
Mai multi bani
Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per intreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul agriculturii primare, si de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectoarele pescuitului si acvaculturii.
Componentele Programului IMM PLUS
Componenta IMM ROMANIA PLUS faciliteaza accesul la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesionistii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinantarea altor credite de investitii sau cheltuieli destinate achizitiei de parti sociale si actiuni.
Componenta AGRO PLUS este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesionistii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.
Componenta IMM PROD PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor de catre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaza in sectoare productive.
Componenta CONSTRUCT PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru imbunatatirea eficientei energetice, sustinerea investitiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediu implementate de:
-IMM-uri si intreprinderi mici cu capitalizare de piata medie din sectorul constructiilor, inclusiv start-up-uri, precum si arhitecti si birouri individuale de arhitectura;
-Unitati Administrativ Teritoriale (municipii, orase, comune).
Componenta RURAL PLUS are ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat in mod transparent si nediscriminatoriu pentru creditele de investitii si creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, intreprinderilor mici si mijlocii, precum si intreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.
Componenta INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru companiile romanesti inovative si/sau care isi promoveaza produsele si serviciile destinate exportului.
*Cititi aici Proiectul OUG pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS si componentele acesteia
*Cititi aici Nota de fundamentare a proiectului OUG pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS si componentele acesteia