Grid star
criptomonede

MILIARDARII BITCOIN – Compania care detine mai multi BTC decat guvernul Chinei si cel al SUA la un loc

2020 ramane in istorie ca anul cifrelor. Al cifrelor de ordinul trilioanelor de dolari. Lumea banilor se schimba radical, valorile migreaza puternic catre segmentul DeFI, al finantelor descentralizate, sistemele bancare clasice pierd teren sau se reinventeaza. Pentru ca nu au de ales. China si Statele Unite se lupta pentru suprematie in noua lume financiara. Sunt singurele guverne care detin, oficial, sume importante in Bitcoin. Duminica, 20 decembrie 2020, valoarea totala de piata a criptomonedelor in circulatie este de 665 miliarde dolari, potrivit datelor criptomarketcap.com. Dupa ce piata cripto a atins 128 miliarde dolari in 2018 si 237 miliarde dolari in 2019. Cifrele s-au triplat intr-un an.

Bitcoin atinge, duminica, 23.450 dolari dupa ce depaseste record dupa record, in cel mai puternic raliu din istoria sa. Cvadruplu in raport cu valoarea sa din martie 2020.

Sunt 436 miliarde dolari in Bitcoin incriptati in retelele blockchain. Dar cine detine toti acesti bani? Si cine va castiga noul razboi cripto al finantelor mondiale?

Lumea banilor face o „radiografie” a celor mai puternici jucatori institutionali

care detin cripto. In 2020, temerile privind presiunile inflationiste si „cutremurul” declansat de pandemie in economie, multi jucatori institutionali puternici si-au plaat economiile in Bitcoin, schimband radical polii de putere in piata cripto. Datele bitcointreasuries.org arata ca, in acest moment, detinerile oficiale ale companiilor private in Bitcoin se apropie vertiginos de pragul de 1.000.000 BTC: sunt 953.190 BTC (4,53% din totalul BTC din piata) in portofoliile jucatorilor institutionali privati.

In acest „raliu” al puterii cripto s-au antrenat, „la vedere”, doua state care isi disputa acum, suprematia in lumea financiara: China si SUA

In acelasi timp, datele kevinrooke.com arata ca in acest „raliu” al puterii cripto s-au antrenat, „la vedere”, doua state care isi disputa acum, suprematia in lumea financiara: China si SUA. Sunt „miscari” interesante in detinerile in BTC ale celor doua guverne din care ar rezulta ca SUA ar fi recuperat din decalajul in BTC in fata Chinei in februarie si martie 2020, cand in trezoreria statului american au intrat 4041 BTC, respectiv 69.670 BTC, potrivit datelor kevinrooke.com. Cel mai probabil, detinerile oficiale de BTC raportate de SUA provin din confiscari masive de criptomonede.

Spre exemplu, doar in luna noiembrie 2020, Departamentul de Justitie al SUA a anuntat, conform Reuters, ca a confiscat Bitcoin in valoare de peste 1 miliard de dolari asociat cu piata subterana online Silk Road. Criptomonedele confiscate, potrivit Departamentul de Justitie fusesera in posesia unui hacker anonim care le-a furat de pe un site „notoriu” (n.r celebrul Silk Road). Este cea mai mare confiscare de criptomonede realizata vreodata de guvernul SUA, au spus oficialitatile americane la acel moment.

Aparent, potrivit raportarilor oficiale consemnate de kevinrooke.com, Statele Unite nu au pastrat, de-a lungul timpului, detinerile in BTC, acestea fiind scoase la licitatie. Au fost momente in care, tot oficial, in portofelul digital al SUA detinerile in Bitcoin au ajuns la zero.

In acest moment, SUA detin oficial 69.670 BTC, potrivit cifrelor kevinrooke.com (n.r. suma citata nu include confiscarile din noiembrie 2020) , in raport cu China care are in portofelul digital 194.775 BTC. Chiar si asa, detinerile celor doua guverne sunt extrem de mici in raport cu cele ale mai multor companii private.

Deoarece companiile publice trebuie sa fie transparente in fata investitorilor si a publicului, acestea inregistreaza si raporteaza orice achizitii substantiale in BTC.

Desi este posibil sa se afle numarul de adrese de portofele electronice care detin aceste active cripto, este aproape imposibil sa se identifice persoanele sau entitatile din spatele lor, aceasta fiind o caracteristica a tehnologiei blockchain. In acest context, datele cunoscute provin din raportarile oficiale.

Numarul 1 in randul companiilor care detin BTC: Grayscale Bitcoin Trust - peste 560.000 BTC

Astfel, Grayscale Bitcoin Trust este numarul unu in ce priveste portofoliul digital, iar detinerile sale in BTC se ridica, din datele cunoscute pe piata, la peste 560.000 BTC (mai mult de 2% din intreaga oferta Bitcoin), echivalentul a peste 12 miliarde dolari.

Grayscale face achizitii masive in mod regulat, dupa ce a cumparat BTC in valoare de 182 milioane dolari doar in septembrie 2020.

Fondul Digital Large Cap al Grayscale este un fond public de active digitale construit pentru investitorii care doresc expunerea activelor digitale sub forma unei garantii, fara provocarile de a cumpara si stoca activele digitale direct. Fondul este compus din 5 active (Bitcoin, Ethereum, XRP, Bitcoin Cash si Litecoin) ponderate in functie de capitalizarea pietei si reechilibreaza trimestrial.

Numarul 2 in randul companiilor, dupa detinerile in BTC: Block.One - 140.000 BTC in portofelul digital

Block.one este o firma de software specializata in tehnologii blockchain de inalta performanta. Din iunie 2017 pana in iunie 2018, compania a achizitonat Ether de 4 miliarde de dolari intr-un ICO pentru a finanta dezvoltarea retelei lor EOSIO.

Un e-mail trimis actionarilor in 19 martie 2019, trimis de CEO Block.One, Brendan Blumer (informatii obtinute de Bloomberg), a dezvaluit ca firma detine pana la 140.000 BTC in trezoreria lor corporativa. Block.One este o companie privata si nu a facut nicio declaratie publica despre detinerile in Bitcoin.

Numarul 3 in topul investitorilor institutionali privati in Bitcoin - Wrapped BTC (WBTC), cu detineri de 116.000 BTC

Wrapped BTC este o initiativa comuna a BitGo, Kyber Network, Ren si a altor parteneri. WBTC este sustinut 1: 1 cu depozite Bitcoin detinute de BitGo si se tranzactioneaza ca jeton ERC-20 pe Ethereum.

WBTC a anuntat pentru prima data pe 26 octombrie 2018 ca a devenit unul dintre cele mai mari fonduri de depozite Bitcoin din lume.

Trebuie mentionat ca este dificil de urmarit atat evolutia, cat si dimensiunile detinerilor in BTC ale „balenelor” (n.r. companii sau persoane private care detin mai mult de 1000 BTC), deoarece mai multe adrese pot fi controlate de o singura persoana si invers, mai multe persoane pot controla un portofel.

Miscarile pe piata ale acestor „balene” sunt extrem de importante, pentru ca au puterea de a urca sau prabusi piata cripto. Cresterea activitatilor miliardarilor BTC in acest moment coincide cu anii precedenti dupa ce a avut loc evenimentul de injumatatire Bitcoin, explica expertul in criptomonede John K. Kumi cu o luna inainte de „explozia” BTC, care a depasit maxim istoric dupa maxim istoric, atingand duminica 23.500 de dolari .

De asemenea, s-a observat ca aproximativ 62% din unitatile Bitcoin aflate in circulatie nu au fost mutate dintr-un portofel in altul sau valorificate in dolari de peste un an, scrie coinspeaker.com.

In istoria Bitcoin, s-a stiut ca aproximativ 1,1 milioane BTC erau detinute de Satoshi Nakamoto (fondatorul retetei BTC bazate pe tehnologia bockchain), dar si ca o parte mai mare din detinerile sale nu au fost transferate. In acest moment au fost „minati” si eliberati in circulatie 18.576. 056 BTC dintr-un maxim de 21 milioane de BTC.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani