MICSORAREA TVA PENTRU BENZINA SI MOTORINA – Senatul a luat decizia in ziua in care se implinea termenul de adoptare tacita (Document)

723

sursa foto: stiri.botosani.ro

Senatul a respins miercuri, 18 mai 2022, proiectul de lege care prevedea reducerea cu 50% a accizei pentru benzina fara plumb si motorina, si micsorarea cotei TVA pentru benzina fara plumb si motorina de la 19% la 5%, timp de 12 luni.

Votul a fost dat chiar in ziua in care se implinea termenul de adoptare tacita, iar initiativa legislativa ar fi fost adoptata daca nu era dezbatuta. Legea a fost trimisa la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Motivele initiatorilor

Initiatorii au sustinut in expunerea de motive ca riscurile non-interventiei legislative de urgenta asupra preturilor finale ale carburantilor de baza sunt:

-Cresterea, pe termen foarte scurt, cu cel putin 20% a preturilor de consum pentru toate bunurile si serviciile produse in Romania;
-Cresterea cheltuielilor publice pentru servicii publice esentiale de transport (transport public local, judetean, servicii de ambulanta, autospeciale ale MAI etc. ale caror costuri cu carburantii cresc cu cca.50%);
-Pierderi uriase de competitivitate ale produselor romanesti, care vor accelera importurile si vor agrava si mai puternic balantele externe ale tarii;
-Riscuri uriase privind intrarea in insolventa sau faliment a zeci de mii de operatori economici romani;
-Cresterea operatiunilor ilegale cu produse accizabile, inclusiv cu cele doua sortimente de carburanti;
Restrangeri severe ale consumului si ale productiei, cu impact urias asupra bugetului general consolidat (a se vedea experientele anterioare cu privire la evolutia carburantilor, cand volumul consumului a scazut direct proportionaI cu pretul final al carburantilor, iar veniturile bugetare au fost mai mici).

Masuri pentru 12 luni

Astfel, s-a propus ca masura temporara, timp de 12 luni:
-reducere cu 50% a accizei pentru benzina fara plumb si motorina din valoarea prevazuta pentru anul 2022;
-reducere a cotei TVA pentru benzina fara plumb si motorina de la 19% (cat este in prezent) la 5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole