Grid star
analize

Metoda Citu de detonare

Categoric, Florin Citu vrea sa ramana in istorie. El initiaza o noua metoda de privatizare a marilor proprietati ale statului in economie. Sau cel putin asa crede. Pana una alta, rezultatul acestui demers pare imprevizibil. Pentru ca de fapt nu se stie in ce consta el. Dar oare Citu insusi stie?

Primul ministru al Romaniei nu este capabil sa ne ofere un proiect de lege a bugetului. In decembrie, atunci cand presedintele Klaus Iohannis se caznea sa formeze o majoritate in jurul lui Florin Citu, acesta din urma a facut mai multe declaratii publice, prin care, in esenta, ne-a comunicat ca bugetul pentru o guvernare PNL este gata redactat. Si ca ii va lua doar foarte putin timp, cel mult cateva zile, pentru a-i face cuvenitele modificari, impuse de programul comun al noii coalitii. Nu a putut. Sau pur si simplu a mintit. Fapt este ca Romania a intrat in 2021 si suntem deja la mijlocul lunii ianuarie, fara a avea o lege a bugetului. Si este imposibil sa existe un buget pe anul in curs pana pe la mijlocul lunii februarie. Asta in cel mai bun caz. Prima consecinta este ca Romania va functiona dupa bugetul din 2020. In luna ianuarie sau in luna februarie nu se vor putea face cheltuieli de niciun fel, nici in materie de investitii, nici legate de pandemie, nici legate de scoli, nici legate de uriasele provocari sociale. Intregul program de guvernare, bun sau rau, ramane inchis intre niste dramatice paranteze. Aceasta este doar o prima consecinta, cu un caracter relativ general.

Pana cand voi pune in discutie proiectul lui Citu, cel de privatizare prin vanzare de actiuni ale unor mari societati detinute de stat, sa mai consemnam un fapt deosebit de grav, generat de absenta unei legi a bugetului. Astazi, 15 ianuarie, incepe oficial cea de-a doua etapa de vaccinare. Cea destinata in principal persoanelor vulnerabile. Intaiul vaccinat din cate a anuntat, va fi preseidntele Klaus Iohannis. Deci domnia sa sparge valul. Care val? Prima etapa de fapt nu s-a incheiat. Dintre cele 300.000 de cadre sanitare, pana in prezent s-au vaccinat doar 170.000. Ritmul care trebuia sa fie de 20.000 de vaccinuri pe zi, conform angajamentului ferm al colonelului doctor Valeriu Gheorghita, nu a putut fi respectat. Nici pe departe. Ca sa nu mai vorbim ca premierul Citu a promis cat de curand ca vom putea imuniza 100.000 de persoane pe zi. Este de doua ori o minciuna mare cat Romania. Pentru ca 100.000 de vaccinuri daca ar fi, nu reprezinta de fapt decat 50.000 de viitoare imunizari, intrucat fiecare persoana trebuie sa se vacineze de doua ori. A doua minciuna este ca nu ai cum sa injectezi 100.000 de oameni pe zi, atata timp cat nu facem fata nici la un ritm de 20.000 pe zi. Asta se intampla pentru ca numai o treime dintre centrele de vaccinare sunt functionale. Si asta daca nu care cumva si aceasta statistica e umflata de Guvern. Cele nefunctionale nu pot deveni functionale, decat daca autoritatile locale primesc in acest scop bani. Pentru a le dota cu echipamente si cu personal calificat platit. Iar bani nu pot veni de la Guvern fara o ordonanta de urgenta in acest sens.

Si acum faceti va rog ochii mari. O ordonanta de urgenta prin care aloca fonduri diferite de cele din luna ianuarie a anului trecut, Guvernul nu poate da. Pentru ca nu exista o lege a bugetului pe 2021. Acest cerc vicios se poate transforma rapid intr-un cerc al mortii. Si, in subsidiar, intr-un cerc vicios al guvernarii Citu. Si in paranteza fie spus, la fel se intampla cu absolut toate celelalte cheltuieli din faimosul program de guvernare al coalitiei. Pur si simplu nu pot fi operate.

Si acum sa ne intoarcem la ceea ce am denumit „metoda Citu de detonare”. Acesta, dupa cum stie toata lume, a imprumutat sume exorbitante de bani, si din tara si din strainatate, la dobanzi mari. Miliardele imprumutate, circa 18 miliarde de euro, nu se stie unde au ajuns, pentru ca domnul Citu a refuzat cu obstinatie, cat a fost ministru al Finantelor si acum, cat este premier, sa prezinte un raport corect si complet in fata comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Cert este ca premierul Romaniei e in panica. Trebuie sa mai faca rost de bani cumva. Si atunci ce s-a gandit? Sa vanda marile societati detinute de statul roman.

Cand un om este plin de datorii si simte ca nu mai are cum sa le achite din veniturile lunare, ce face? Incearca sa mai imprumute. Si cand si acest demers incepe sa se impotmoleasca, cum rezolva probema? Incepe sa vanda din casa. Si cand nu mai are ce vinde din casa sau constata ca nu are cumparatori, la ce solutie mai recurge? Scoate pur si simplu casa la vanzare. Mai intai pe bucati, daca e impartita in mai multe apartamente. Si apoi intreaga. In aceasta situatie se afla domnul Citu. Scoate Romania la vanzare. Mai intai pe bucati.

Metoda Citu a fost enuntata chiar de catre autor. Ne-a comunicat ca a decis sa scoata la vanzare pachete de actiuni ale societatilor mari detinute de stat. Si ne amageste cu angajamentul cum ca banii obtinuti astfel de la cumparatorii de actiuni vor reprezenta o infuzie de capital in respectivele societati, care vor putea genera investitii. Numele acestor societati, cel putin in parte, sunt deja vehiculate de presa de specialitate, dupa ce ziaristii economisti s-au informat, care cum au putut, de la Guvern. In esenta, aceste cateva societati aflate pe tapet au anual la bugetul statului un aport de 1-2 miliarde de euro. Cu acesti bani, Guvernul, daca vrea sa dezvolte societatile, nu are altceva de facut decat sa faca investitii. Citu ne spune insa altceva. Ca, vezi Doamne, prin simpla vanzare de actiuni, rezulta o infuzie de capital, care automat genereaza dezvoltarea respectivelor societati. Numai ca nu explica prin ce mecanism miraculos se va intampla acest lucru. Daca statul este actionar si isi vinde o parte a propriilor actiuni, atunci sumele rezultate merg direct la Trezorerie. La Ministerul Finantelor. In niciun caz aceste sume nu maresc bugetul de investitii al societatilor respective. Prin ce miracol face altfel domnul Citu, nu stim.

In schimb, am inteles ce inseamna metoda Citu de detonare. Zilele trecute, Guvernul Frantei a interzis cu desavarsire ca o mare companie, atentie, nu de stat, ci privata, sa fie vanduta cu un pret de mai multe miliarde de euro, intrucat prin obiectul ei de activitate face parte din infrastructura vitala a statului, careia nu i se poate aduce atingere in niciun fel in aceasta perioada de pandemie si de criza economica. Si asta se intampla chiar in vreme ce premierul Romaniei decide sa vanda asemenea active apartinand statului roman.

Si dupa ce le vindem, cu ce mai ramanem? Pe ce se va mai sustine din punct de vedere economic statul roman? Si daca stalpii acestuia de sustinere ni-i taiem singuri, cum va mai putea fi vreodata Romania un stat independent si suveran?

Niciun stat nu renunta la infrastructura vitala. Nici in timp de pace si cu atat mai putin in timp de razboi generat de o dubla criza. Metoda de detonare a lui Florin Citu consta in contrariul. El vrea sa cedeze controlul infrastructurii vitale unor investitori din strainatate. De mult timp, Olanda vrea sa puna mana pe Portul Constanta. O va face acum?

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani