MEDICII SE REVOLTA- E vorba de bani: „Absolut inacceptabile"
Scandal pe salariile medicilor.
Ministrul Muncii Raluca Turcan (foto) sustine ca Memorandumul privind stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizarii si elaborarii cadrulului legal privind salarizarea personalului platit din fonduri publice va creste salariile unor bugetari (click aici pentru a citi).
Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania isi exprima insa dezacordul categoric fata de memorandumul prezentat.
Reduceri de venituri
Sindicatele arata referitor la prevederile din memorandum: "dorim sa subliniem ca plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului (si nu la 30% din fondul de salarii al angajatorului, cum figureaza in legea salarizarii acum) va reduce veniturile angajatilor din spitalele publice cu sume intre 20 si 35%”.
Sindicatul medicilor considera ca sunt absolut inacceptabile modificarile legii salarizarii
Iata anuntul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania:
"Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania isi exprima dezacordul categoric fata de memorandumul prezentat de Ministerul Muncii si publicat pe pagina Guvernului Romaniei, referitor la legea salarizarii personalului platit din fondurile publice.
Chiar daca acest document constituie doar o prima etapa a unui proces legislativ, aparitia lui in plina pandemie constituie un motiv de tensiuni pentru salariatii din sistemul sanitar.
Fiind intrebata de mai multe ori despre acest document, d-na ministru al muncii Raluca Turcan, a negat existenta lui, apoi a asigurat salariatii ca ‘nu vor scadea salariile din sanatate’ pentru ca apoi sa publice memorandumul pe pagina guvernului, doar cu o zi inainte de sedinta de guvern in care acesta trebuia sa fie luat in discutie.
In acest fel, a fost anulata orice discutie cu partenerii sociali, in conditiile unei initiative legislative care va afecta in viitor mai multe domenii de activitate.
Confederatiile sindicale au fost invitate la guvern pentru discutarea acestui memorandum doar in ziua sedintei de guvern, exact la ora la care toate cele cinci confederatii au anuntat actiuni de protest in fata guvernului.
Referitor la prevederile din memorandum, dorim sa subliniem ca plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului (si nu la 30% din fondul de salarii al angajatorului, cum figureaza in legea salarizarii acum) va reduce veniturile angajatilor din spitalele publice cu sume intre 20 si 35%.
Avand in vedere ca veniturile specialistilor din ATI, UPU, sectiile de boli infectioase, pneumo-ftiziologie, morfopatologie si medicina legala (s.a.) au o componenta importanta legata de sporuri, pierderile colegilor din aceste departamente vor fi substantiale.
O alta problema o constituie plata orelor de garda, care in zilele de sambata, duminica si in sarbatorile legale suporta un spor de pana la 75-100 la suta, conform legislatiei in vigoare. Aplicarea acestei prevederi din memorandum va duce la scaderea importanta a tarifului orar pentru orele de garda in zilele libere. In acest fel vor fi afectate veniturile tuturor lucratorilor care asigura continuitatea in spitalele publice 24 de ore din 24, sapte zile din sapte.
In incheiere, revenim cu precizarea ca sporurile nu pot fi acordate pentru performanta (cum scrie in memorandum), deoarece sporurile nu sunt premieri sau stimulente, ele constituie sume de bani platite pentru locurile de munca in conditii grele, daunatoare pentru sanatatea salariatului.
Consideram absolut inacceptabile modificarile legii salarizarii fara o discutie prealabila si credem ca un asemenea document nu stimuleaza eforturile declarate de a pastra angajatii tineri in tara”.