MEDICAMENTE, CUMPARATE CU TICHETE ACORDATE DE STAT – Sunt peste 2,5 milioane de beneficiari. Proiectul de lege intra la vot (Document)

459

sursa foto: stiri.botosani.ro

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, 24 aprilie 2023, propunerea legislativa care prevede ca tichetele sociale de care beneficiaza peste 2,5 milioane de romani cu venituri mici sa poata fi folosite si pentru cumpararea de medicamente.

Proiectul USR modifica OUG 63/2022, astfel incat beneficiarii sa poata folosi tichetele sociale in valoare de 250 de lei si pentru medicamente, pe langa produse alimentare si mese calde.

Potrivit expunerii de motive, se urmareste completarea cadrului legal pentru acordarea sprijinului material pentru persoane vulnerabile prin extinderea beneficiilor la medicamente prescrise de un medic, cu incadrarea in aceleasi limite bugetare. Initiatorii arata ca grupurile vulnerabile din punct de vedere material sunt expuse unui risc crescut datorat lipsei accesului la servicii de sanatate adecvate, precum si conditiilor de viata precare. Iar includerea medicamentelor ar ajuta la asigurarea accesului la tratament pentru acesti beneficiari, in special pentru acoperirea coplatii pentru medicamentele compensate in procent mai mic de 100%.

Impact pozitiv asupra sanatatii

Propunerea de a permite achizitionarea cu tichete sociale doar de medicamente in baza unei prescriptii medicale, inclusiv pentru cele care se pot achizitiona in mod normal fara o astfel de prescriptie (OTC-uri), asigura ca tichetele sociale vor fi utilizate in mod responsabil si ca beneficiarii vor primi tratamentul adecvat pentru conditiile lor de sanatate, concomitent cu evitarea riscului de crestere a consumului inutil de medicamente, unde Romania deja se afla intr-o situatie critica.
In concluzie, extinderea utilizarii tichetelor sociale pentru a include achizitionarea de medicamente ar avea un impact pozitiv semnificativ asupra sanatatii si bunastarii grupurilor vulnerabile din punct de vedere material din Romania. Acest lucru ar asigura accesul la tratament pentru acesti beneficiari, ar ajuta la reducerea stresului financiar asupra acestora si ar contribui la reducerea costurilor pentru sistemul de sanatate in ansamblu”, se mai arata in expunerea de motive.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole