MEDICAMENTE CUMPARATE CU TICHETE SOCIALE – Sprijin material pentru persoanele vulnerabile financiar (Document)

675

sursa foto: evz.ro

Persoanele vulnerabile financiar ar putea sa cumpere medicamente cu tichete sociale. Asta prevede un proiect legislativ depus in Senat.

Potrivit initiatorilor, propunerea legislativa urmareste sa completeze cadrul legal pentru acordarea sprijinului material a persoanelorvulnerabile prin extinderea beneficiilor la medicamente prescrise de un medic, cu incadrarea in aceleasi limite bugetare.
In expunerea de motive se arata ca grupurile vulnerabile din punct de vedere material sunt expuse unui risc crescut de sanatate datorat lipsei accesului la servicii de sanatate adecvate, precum si conditiilor de viata precare. Iar includerea medicamentelor ar ajuta la asigurarea accesului la tratament pentru acesti beneficiari, in special pentru acoperirea coplatii pentru pastilele compensate in procent mai mic de 100%.

Accesul la tratament

Propunerea de a permite achizitionarea cu tichete sociale doar de medicamente in baza unei prescriptii medicale, inclusiv pentru cele care se pot achizitiona in mod normal fara o astfel de prescriptie (OTC-uri), asigura ca tichetele sociale vor fi utilizate in mod responsabil, si ca beneficiarii vor primi tratamentul adecvat pentru conditiile lor de sanatate, concomitent cu evitarea riscului de crestere a consumului inutil de medicamente, unde Romania deja se afla intr-o situatie critica.

In concluzie, extinderea utilizarii tichetelor sociale pentru a include achizitionarea de medicamente ar avea un impact pozitiv semnificativ asupra sanatatii si bunastarii grupurilor vulnerabile din punct de vedere material din Romania. Acest lucru ar asigura accesul la tratament pentru acesti beneficiari, ar ajuta la reducerea stresului financiar asupra acestora si ar contribui la reducerea costurilor pentru sistemul de sanatate in ansamblu”, se arata in nota de fundamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole