Grid star
analize

Mecanismul debarcarii lui Ludovic Orban

Piruetele liderului liberal se apropie de sfarsit. Cel mai interesat de debarcarea lui rapida se arata a fi presedintele Klaus Iohannis. In caz contrar, stie ca nu va mai avea Guvernul sau. Ci un Guvern al altora. In aceasta operatiune dificila, Klaus Iohannis are doi aliati importanti. Primul aliat este dispozitivul anti-Orban din interiorul PNL. Al carui varf de lance este Rares Bogdan. Al doilea aliat este in cealalta extrema a spectrului politic. Partidul Social Democrat. Cu varf de lance Marcel Ciolacu.

De mai mult timp, in baza unor analize politice, dar si a unor informatii privilegiate, am prognozat faptul ca Guvernul Orban doi si jumatate, creat absolut conjunctural, va fi de scurta durata. Un fel de provizorat. O trambulina pentru ceea ce presedintele Klaus Iohannis proiecteaza in continuare. O putere mai mare. Aproape absoluta. O crestere exponentiala a rolului de presedinte jucator pe care si l-a proiectat. Intre timp, situatia politica s-a schimbat. Pana la un punct, pandemia si chiar criza economica l-au ajutat pe Iohannis sa joace rolul pe care si l-a propus. Apoi acrobatia sa a devenit bizara. A continuat sa-l intrepreteze pe presedintele jucator, dar cu din ce in ce mai putin aplomb. Pentru ca daca esti presedinte jucator, raspunzi si de rezultatul jocului. Iar rezultatul jocului e din ce in ce mai nesatisfacator.

Din acest motiv, Iohannis trebuie sa caute un tap ispasitor. Cel mai potrivit personaj pentru a juca acest rol este Ludovic Orban. Pentru ca el conduce Executivul. Iar Executivul e paratrasnetul obligatoriu intr-o asemenea situatie. In plus, prin uriasele greseli facute in managementul gestionarii statului, Ludovic Orban ii ofera presedintelui toate argumentele in acest sens. Pe de alta parte, in PNL s-a creat o masa critica anti-Orban.

Zilele lui Ludovic Orban sunt numarate, pentru ca orice intarziere afecteaza imaginea presedintelui. Si prejudiciaza atat de grav Partidul National Liberal, incat ar putea constitui un impediment major in ceea ce priveste ramanerea la putere a acestui partid. Despre care trebuie sa stie toata lumea ca este un partid prezidential. In niciun caz un partid al unui lider.

Dar cum poate fi debarcat in timp util, pana la alegerile parlamentare si poate chiar pana la alegerile locale Ludovic Orban? Indiferent cata opozitie interna exista in PNL si indiferent cat de puternic este alimentata de catre presedinte aceasta opozitie interna, nu partidul este cel care il poate scoate de la Palatul Victoria pe Ludovic Orban. Teoretic, nici macar daca toti parlamentarii PNL ar sustine o motiune de cenzura impotriva acestuia, dupa modelul automotiunii inventate de PSD impotriva Guvernului Grindeanu, liberalii nu-l pot debarca pe Orban fara introducerea in joc a unui actor major. Care este PSD. Fara voturile PSD, nu se poate intampla nimic si este evident ca e mai igienic ca initiatorul debarcarii lui Orban sa fie PSD. Nu Iohannis. Nu PNL.

Prin urmare, in mecanica acestei previzibile debarcari, presedintele Klaus Iohannis este silit sa se bazeze pe cooperarea lui Marcel Ciolacu. Acesta abia asteapta. La randul sau, Ciolacu se confrunta cu o importanta opozitie interna. Cel mai important argument al acestei opozitii interne si care de altfel a prins in masa de activisti si in electoratul propriu este ca Marcel Ciolacu este colaborationist. Cu alte cuvinte, in mod netransparent, acesta este in coniventa cu presedintele Klaus Iohannis, caruia ii permite o marja de miscare extraconstitutionala, facandu-i practic jocurile politice. Pentru Marcel Ciolacu, dorinta presedintelui de a-l debarca rapid pe Ludovic Orban este mana cereasca. in felul acesta, interimarul de la PSD are posibilitatea sa-si contrazica contestatarii din interior. si sa le demonstreze ca este intransigent. si ca ezitarile de pana acum nu au fost rezultatul unor traiectorii de drona, a unor comenzi din exterior, la care a fost silit sa raspunda, ci al unor calcule politice sofisticate. Ciolacu va putea afirma ca n-a facut altceva decat sa astepte momentul oportun. Care, iata, soseste. In plus, de aceasta data, pentru a nu mai putea fi invinuit de defetism, va face si o propunere de candidat de premeier in numele partidului. Informatiile pe surse il indica in acest sens pe Sorin Grindeanu. Un fost lider PSD, restras temporar din activitatea politica, pentru a indeplini o misiune administrativa. Odata declansat acest mecanism, Marcel Ciolacu se poate spala pe maini.

La randul sau, presedintele devine liber sa propuna ce premier doreste. Pentru ca pe sub masa de sah politic, in mod netransparent, s-a asigurat de cooperarea in acest sens a lui Marcel Ciolacu. Cine va fi acel premier?

Din ce in ce mai insistent, este lansat pe piata zvonurilor numele lui Rares Bogdan. Este adevarat ca acesta a devenit practic liderul informal al PNL, in ideea in care Ludovic Orban ar urma sa fie debarcat de la Palatul Victoria. Din analiza mea insa reiese ca acest proiect, plasat sub forma unor zvonuri insistente, este doar o perdea de fum. Rares Bogdan este pastrat de presedinte pe banca de rezerve, pentru un altfel dejoc. Pentru ca, dintr-o miscare ulterioara, sa-l poata elimina pe Ludovic Orban si de la varful PNL, avand drept argument esecul acestuia repetat in pozitia de prim-ministru. In acel moment, Rares Bogdan, bine incalzit, va fi alesul presedintelui pentru pozitia de presedinte PNL. De altfel, si ierarhic Rares Bogdan este astfel pozitionat. Este in definitiv prim-vicepresedintele partidului. In momentul in care Orban va fi fortat sa demisioneze, probabil de o ancheta penala, care se apropie fulgerator de persoana sa sau va fi demis de catre partid, in mod automat interimarul va fi Rares Bogdan.

Dar cine este premierul vizat de Klaus Iohannis? Numele lui l-am mai pronuntat de cateva ori. El se numeste Siegfried Muresan. Acesta este in prezent cel mai apropiat roman de nucleul puterii europene. Este cel mai apropiat roman de primul cerc al puterii detinute de Germania prin Angela Merkel. Sau de Angela Merkel prin Germania. Este un colaborator apreciat drept ideal de catre cancelar. Si automat de marea familie a popularilor europeni, in care Siegfried Muresan joaca un rol cheie. Fara niciun fel de echivoc, Siegfried Muresan este mai aproape de interesele Germaniei decat de interesele Romaniei. Este candidatul ideal pentru functia de premier intr-un stat perceput la Berlin drept colonie. In acelasi timp, acesta ii poate asigura lui Klaus Iohannis si stabilitate, dar si conditiile necesare pentru ca acesta sa poata mima comportamentul unui presedinte jucator. in timp ce adevaratul presedinte jucator va actiona discret din spate. De la varful Cancelariei Berlinului.

Acesta este planul. In mod indiscutabil. Si exista toate premizele ca planul sa fie indeplinit. Pas cu pas. Doar o rasturnare spectaculoasa a raporturilor de forta din interiorul PSD poate da peste cap acest proiect. De aceea ma astept ca institutiile de forta subordonate presedintelui sa se loveasca in perioada imediat urmatoare cu mult mestesug, rand pe rand, de toti adversarii lui Marcel Ciolacu. Jocul politic, daca analizam cu atente tabla de sah, devine din ce in ce mai sofisticat. si, in acelasi timp, mai violent.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani