Grid star
interviuri

MASURI PENTRU REPORNIREA ECONOMIEI – Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor: “De ce sa nu ne gandim la un program de reindustrializare a tarii?”

Profesorul Nicolae Istudor (foto), rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, anunta ca Romania mai are o ultima sansa de salvare din punct de vedere economic. Si anume alocarea unor sume suplimentare pentru investitii in tot ce tine de infrastructura si in toate sectoarele de activitate cu un real potential competitiv.

Cu certitudine, sectoarele mari sunt reprezentate de industria IT, turismul intern, agricultura si industria alimentara. Este nevoie, de asemenea, sa sustinem aceste sectoare cu riscul de a creste deficitul bugetar si, de ce nu, sa ne gandim si la un program de reindustrializare a tarii (adica sa producem noi ceea ce putem), mai ales ca vedem ce greu ne este sa importam in situatii de criza (stiut fiind faptul ca greul economiei il duce capitalul autohton in astfel de situatii), afirma Nicolae Istudor.

Rectorul ASE propune de asemenea intensificarea capitalului uman din sistemul de invatamant si din segmentul de cercetare. Acest lucru este posibil printr-o pregatire sustinuta a tinerilor dornici si capabili de progres.

In acelasi context, Istudor trage un semnal de alarma in legatura cu masuri pe care clasa politica nu ar fi indicat sa le adopte. Este vorba despre cresterea taxelor si impozitelor in scopul cresterii veniturilor bugetare, reducerea salariilor bugetarilor si mentinerea salariului minim. Totodata, Rectorul ASE considera ca ajutoarele sociale trebuie sa fie acordate de catre statul roman, doar celor care se afla in imposibilitatea de a munci.

Pe de alta parte, rectorul Istudor sustine si considera drept o normalitate ca Academia de Studii Economice din Bucuresti sa se implice in realizarea unor cercetari economice temeinice care sa contribuie la recuperarea pierderilor ce au loc in interiorul enonomiei nationale. Drept urmare, ASE a demarat mai multe proiecte in acest sens. Cel mai important proiect institutional poarta titulatura de ”ReStart Economia. Masuri de combatere a efectului economic si social al COVID 19 in Romania”.

Prezentam interviul acordat de rectorul ASE, Nicolae Istudor pentru Revista FoodBiz:

Ce masuri ar trebui luate pentru repornirea economiei si business-ului romanesc?

Mai intai, trebuie spus ca economia noastra nu s-a oprit (din fericire) niciodata, ci a functionat si functioneaza, chiar daca la un nivel mai redus.

In al doilea rand, eu nu obisnuiesc sa dau solutii fara a efectua analize atente ale problemelor supuse dezbaterii. Totusi, sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le luam in seama, ca puncte de pornire in asigurarea conditiilor pentru revigorarea economiei nationale.

As pleca de la doua masuri generale care se iau in orice perioada de criza, si anume: alocarea de sume suplimentare pentru investitii (in infrastructura si sectoare de activitate potential competitive) si gestionarea eficienta a resurselor bugetare si rationalizarea cheltuielilor bugetare alocate pentru consum.

Cand vorbim de investitii, trebuie sa identificam domeniile prioritare ale economiei noastre, care pot deveni competitive pe piata UE si nu numai, care dupa parerea mea sunt: IT, turismul, agricultura si industria alimentara (ultimele doua sectoare cu un potential enorm, nevalorificat din diverse motive).

Este nevoie, de asemenea, sa sustinem aceste sectoare cu riscul de a creste deficitul bugetar si, de ce nu, sa ne gandim si la un program de reindustrializare a tarii (adica sa producem noi ceea ce putem), mai ales ca vedem ce greu ne este sa importam in situatii de criza (stiut fiind faptul ca greul economiei il duce capitalul autohton in astfel de situatii).

Este momentul sa identificam toate sectoarele pentru care putem realiza productie, noi aici in tara, si sa sustinem investitiile in infiitarea si dezvoltarea acestora, prin aceste masuri urmarindu-se echilibrarea balantei comerciale externe.

Referitor la gestionarea eficienta a resurselor bugetare, este momentul sa eficientizam institutiile publice printr-o analiza foarte obiectiva a angajatilor din aceste institutii, mai ales ca informatizarea si digitalizarea acestor institutii ar fi trebuit sa duca la reducerea personalului si nu la cresterea numarului acestuia.

De asemenea, este nevoie de alocarea de resurse bugetare, suplimentare celor provenite din fondurile europene nerambursabile, pentru programele de atragere a tinerilor antreprenori pentru a ramane in tara si a dezvolta afaceri, respectiv pentru sustinerea IMM-urilor care sa asigure locuri de munca pentru cei disponibilizati in zilele acestea.

O alta investitie care trebuie sa se intensifice este cea in capitalul uman (in sistemul de invatamant si in cercetare), mai exact in pregatirea tinerilor nostrii care, inca, mai sunt capabili si doritori de a invata in comparatie cu tinerii din alte state ale lumii (cu o sustinere financiara corespunzatore a copiilor din mediul rural).

Sunt si cateva masuri pe care decidentii politici NU trebuie sa le adopte, cum ar fi: sa nu creasca taxele si impozitele in scopul cresterii veniturilor bugetare; sa nu reduca salariile bugetarilor si nici salariul minim si sa acorde ajutoare sociale numai celor care au situatii deosebite si nu sunt apti de munca (mai ales in mediul rural). Cred ca a venit momentul sa invatam din greselile trecutului, cand aceste masuri nu au avut efectele scontate.

Care este relatia cu mediul privat, cum se implica ASE in efectuarea de cercetari menite sa duca la recuperarea pierderilor din economie in contextul actual?

Credem, incadrandu-ne in limitele unei necesare modestii bine dozate, ca prima universitate economica a tarii este sursa cea mai potrivita de a oferi solutii fundamentate stiintific pentru problemele cu care se confrunta economia tarii noastre si nu numai.

Universitatea noastra a inceput, inca din anul 2016, un proiect amplu care vizeaza realizarea de cercetari in vederea identificarii solutiilor optime pentru sprijinirea mediului antreprenorial romanesc, prin transmiterea de adrese catre organizatiile publice si private reprezentative prin care solicitam propuneri de teme de cercetare pentru cadrele didactice si tinerii nostrii doctoranzi.

Anul trecut, din cele peste 400 de teme propuse, am reusit sa selectam 11 teme de cercetare pe care le-am repartizat facultatilor noastre pentru a efectua cercetari impreuna cu reprezentantii mediului de afaceri (am alocat, din venituri propria cate 100.000 lei pentru fiecare proiect). Temele au fost scoase la concurs intern, iar echipele castigatoare sunt in plina etapa de implementare, finalizarea proiectelor urmand a se realiza pana la 31 decembrie 2020.

De asemenea, multe din temele propuse au fost scoase la concurs pentru admiterea la doctorat, o parte dintre acestea au fost selectate de catre comisiile de admitere si alocate doctoranzilor spre cercetare (40% din numarul de teme bugetate au fost ocupate de doctoranzi care cerceteaza aceste teme).

La nivel de ASE a fost organizata o competitie interna pentru diagnosticarea economiei romanesti in context mondial, prima etapa a acestuia a fost finalizata la 31 decembrie 2019, iar rezultatele analizelor efectuate ne-au ajutat pentru cercetarile pe care le-am realizat pana acum si urmeaza sa le realizam in acest context nefavorabil in care ne aflam.

Cu alte cuvinte, noi cei din Academia de Studii Economice din Bucuresti consideram ca este de datoria noastra sa ne implicam in efectuarea de cercetari economice menite sa duca la recuperarea pierderilor ce au loc in cadrul economiei nationale in momentul de fata.

Concret, vorbim de demersuri deja lansate sau aflate in etape foarte avansate de demarare, atat la nivel institutional, cat si la nivelul unor echipe mai restranse de cadre didactice, cercetatori si doctoranzi din ASE. Faptul ca suntem intr-o aparenta izolare nu inseamna absolut deloc ca nu avem aceeasi efervescenta si implicare sociala sau ca specialistii nostri s-au retras din avangarda stiintifica a societatii.”

Ce ne puteti spune despre aceste proiecte?

Primul, si cel mai amplu proiect, pentru care am furnizat primele rezultate obtinute de echipa de cercetatori, este un proiect institutional care se numeste ”ReStart Economia. Masuri de combatere a efectului economic si social al COVID 19 in Romania.

Acesta este implementat de o echipa interdisciplinara formata din cadre didactice, cercetatori si doctoranzi din toate facultatile din ASE, care realizeaza analize ce vizeaza doua paliere: sectoarele economiei nationale si o dimensiune transversala (care se refera la problematica digitalizarii, a economiei comportamentale, a politicii fiscale si altele). Pentru aceasta, asa cum am mai spus, plecam de la rezultatele cercetarilor realizate in cadrul proiectului implementat anul trecut.

De asemenea, am aprobat initierea, de catre echipe formate din colegii nostrii, a doua proiecte cu temele „Dinamica transmiterii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Romaniei” si „Tehnici avansate de management al epidemiei in comunitate”. Sa speram ca vor fi declarate castigatoare.

In acelasi timp, avem inca de la inceputul crizei un colectiv de specialisti, care acorda, pro-bono, consultanta in afaceri pentru mediul antreprenorial romanesc.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani