MASINILE SECOND-HAND DIN ROMANIA – Statistica privind inmatricularile auto. Iata ce se intampla (Document)

422

sursa foto: bizbrasov.ro

In trimestrul III 2022, ponderea inmatricularilor noi de autoturisme second hand importate in total inmatriculari noi de autoturisme a fost de 69,7%, in scadere cu 2,5 puncte procentuale fata de acelasi trimestru al anului 2021.

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 16,1% in trimestrul III 2022 fata de trimestrul III 2021. Potrivit Institului National de Statistica, in acelasi trimestru din 2022, inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au scazut cu 10,0% comparativ cu trimestrul III din anul 2021.

In trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III al anului 2021, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat cresteri la categoria mopede si motociclete cu 20,7%, si la categoria autobuze si microbuze cu 11,5%, dar si scadere la categoria autoturisme cu 17,3%. In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor, au fost inregistrate cresteri la categoria mopede si motociclete cu 30,4% si la categoria autobuze si microbuze cu 6,2%, si scadere la categoria autoturisme cu 9,9%.

Transportul marfurilor

Referitor la inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au fost inregistrate scaderi la toate categoriile. Astfel:
-la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 16,0%;
-la categoria remorci si semiremorci cu 3,3%;
-la categoria autotractoare cu 2,5%.
Inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat crestere la categoria autotractoare cu 55,8% si scaderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 18,4%, si la categoria remorci si semiremorci cu 9,8%. Fata de trimestrul II 2022, in trimestrul III 2022 inmatricularile noi de vehicule rutiere au inregistrat crestere cu 5,3% la vehiculele pentru transportul pasagerilor si scadere cu 4,6% la vehiculele pentru transportul marfurilor.

Normele de poluare

Vehiculele rutiere clasificate in conformitate cu Normele europene de poluare, inmatriculate in circulatie cuprindeau, la sfarsitul trimestrului III 2022, in proportie de 59,2%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, si in proportie de 11,6% vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de:
-vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 35,0%;
-pentru categoria autobuze si microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,2% au fost clasificate in norma Euro 3:
-pentru categoria mopede si motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 28,1% au fost clasificate Non-Euro.
Vehiculele conforme cu norma europeana Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane in proportie de 29,5%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare in proportie de 36,3%, in timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 25,1% au fost clasificate in norma Non-Euro.

*Datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole