MASINA ZOIEI CEAUSESCU, CUMPARATA LA LICITATIE – Pretul platit pentru un Renault Fuego GTS din 1983. S-a pornit de la 500 euro. La cat s-a ajuns
20 May 2022 11:15 Lumea Banilor 1268Un Renault Fuego GTS din 1983, cadoul sotilor Ceausescu pentru fiica lor, Zoia, cu prilejul casatoriei acesteia, a fost cumparata joi, 19 mai 2022, cu 20.000 de euro, la o licitatie organizata de Casa Artmark. Pretul de pornire a fost de 500 euro.
Masina a fost comandata la Uzinele Renault din Franta si a fost cumparata cu prilejul casatoriei Zoiei Ceausescu, de catre parintii acesteia, Nicolae si Elena Ceausescu, in 9 aprilie 1983. De procurarea Renaultului, s-a ocupat un serviciu specializat al securitatii. Autoturismul a fost folosit doar pentru deplasari in afara Bucurestiului, Zoia preferand pentru deplasarea in oras un autoturism Dacia 1310, de asemenea oferit cadou de casatorie de catre Nicolae si Elena Ceausescu.
Dupa evenimentele din 1989, automobilul a fost pus sub sechestru de catre procuratura generala, cuplul fiind acuzat de ”subminarea economiei nationale”. In octombrie 1996, printr-o ordonanta a procuraturii s-a dispus incetarea urmaririi penale si restituirea bunurilor personale. Realizarea tehnica a autoturismului Renault Fuego s-a dovedit a fi una de exceptie.
Avionul lui Ceausescu, donat statului
In 2021, avionul cu care a calatorit Nicolae Ceausescu, Rombac „Super One-Eleven”, a fost donat statului roman de un cetatean american care il cumparase la licitatie. Aeronava, fabricata in anul 1986, care a deservit Administratia Prezidentiala o lunga perioada de timp, fusese adjudecata in urma licitatiei organizate de Casa de licitatii ARTMARK. Proprietarul a cedat aeronava in mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare Muzeului National al Aviatiei Romane:
“Avand in vedere ca avionul nu poate deveni operational si este clasat ca tezaur de Ministerul Culturii, Statul Major al Fortelor Aeriene asigura masurile necesare in vederea preluarii, intretinerii si conservarii aeronavei pentru a-si recastiga aprecierea publicului, ca bun cultural mobil de tezaur national”, s-a anuntat oficial in 2021.