MASA ELEVILOR – Comisia de Sanatate a acordat aviz favorabil. Cati bani se aloca. Deputatii decid saptamana viitoare. Suma prevazuta. Se cere defalcarea costurilor (Document)
02 December 2021 13:06 Lumea Banilor 1095Camera Deputatilor ar trebui sa dea votul in sedinta din 6-7 decembrie 2021 pentru un proiect de lege care prevede alocarea de bani pentru masa elevilor. Documentul, care a mai fost inscris pe ordinea de zi si la inceputul lunii trecute, a primit recent avizul pozitiv al Comisiei pentru sanatate si familie (facsimil).
Este vorba despre Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 91/2021 privind aprobarea continuarii Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 150 de unitati de invatamant preuniversitar de stat.
Pachet alimentar sau masa calda in valoare de 10 lei
Potrivit formei adoptata de Senat, in anul scolar 2021—2022, in perioada desfasurarii cursurilor, prescolarilor si elevilor din 150 de unitati de invatamant preuniversitar de stat li se acorda, cu titlu gratuit, un suport alimentar constand intr-un pachet alimentar sau intr-o masa calda pe zi, in limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.
In proiect se prevede ca pentru a monitoriza modul de utilizare a resurselor financiare disponibile si pentru a asigura un aport nutritional adecvat, autoritatile contractante vor introduce in caietul de sarcini cerinta ca ofertantii sa introduca o defalcare a costurilor, per portie, pe urmatoarele categorii:
-materie prima;
-prepararea hranei;
-distributie.
Raportul calitate-pret
In cadrul procesului de selectie, vor fi preferate si considerate ca indeplinesc criteriul privind cel mai bun raport calitate-pret acele oferte care aloca cel putin 40% din suma disponibila per beneficiar pentru achizitia materiei prime.
Senatul a decis ca produsele care intra in componenta pachetului alimentar/mesei calde trebuie sa fie produse locale si de sezon, provenite de la producatorii si procesatorii locali, pe lantul scurt de aprovizionare.
"La inchiderea Programului-pilot, la finalul anului scolar 2021-2022, in urma analizei realizate de Ministerul Educatiei, pe baza rapoartelor de monitorizare, Ministerul Educatiei va decide asupra oportunitatii extinderii acestui program la nivel natonal, respectiv asupra modalitatii de implementare”.