MASA DE PASTE – Iata ce au descoperit autoritatile la comercianti
Mai sunt cateva zile pana la Paste, iar romanii fac cumparaturi. Atentie, insa, la produsele cumparate. La unii comercianti sunt probleme.
Autoritatea National Sanitar Veterinara (ANSVA) a verificat zeci de unitati de alimentatie publica (4 pescarii, 34 de macelarii, 38 de magazine alimentare), in vederea controlarii conditiilor de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale destinate consumului uman, precum si alte alimente de origine animala si nonanimala.
In urma controalelor, au fost aplicate 41 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 583.200 de lei. Totodata a fost confiscate 1478,5 Kg de alimente (174,47 Kg organe de miel, 18 litri de lapte, 40 de bucati de oua, 9 kg de peste, 6,5 kg de organe de pasare si 158,05 kg de produse din carne).
Iata anuntul ANSVA:
"In intervalul 14-16.04.2022, inspectorii ANSVSA si DSVSA Bucuresti au organizat in capitala o actiune speciala de control si supraveghere, cu scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioada premergatoare Sarbatorilor de Florii si a Pastelui Catolic.
In aceasta perioada au fost verificate 76 de unitati de alimentatie publica (4 pescarii, 34 de macelarii, 38 de magazine alimentare), in vederea controlarii conditiilor de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale destinate consumului uman, precum si alte alimente de origine animala si nonanimala.
In urma verificarilor efectuate in aceasta perioada, au fost aplicate 41 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 583.200 de lei.
Totodata a fost confiscate 1478,5 Kg de alimente (174,47 Kg organe de miel, 18 litri de lapte, 40 de bucati de oua, 9 kg de peste, 6,5 kg de organe de pasare si 158,05 kg de produse din carne).
Neregulile
Principalele neconformitati constatate si sanctionate ca urmare a controalelor au fost:
–comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate/neautorizate/neinregistrate sanitar-veterinar si fara respectarea conditiilor de igiena;
–nerespectarea normelor privind conditiile de depozitare, etichetare, ambalare si manipulare a produselor alimentare;
–nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;
–incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind demonstrarea trasabilitatii produselor;
–comercializarea carnii fara efectuarea expertizei sanitare veterinare;
–nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de comercializare a carnii de pasare.
ANSVSA recomanda tuturor consumatorilor ca achizitionarea produselor alimentare pentru Sarbatorile Pascale sa fie facuta numai din unitati sau spatii aflate sub control sanitar-veterinar”.