Grid star
eveniment

MASA CALDA PENTRU ELEVI – Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta. Prevederile privind suportul alimentar. Meniul (Document)

Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de vineri, 16 septembrie 2022, Proiectul HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2022 privind aprobarea continuarii Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 350 de unitati de invatamant preuniversitar de stat. Este vorba despre acordarea unei mese calde elevilor.

Potrivit documentului, suportul alimentar consta, dupa caz, intr-o masa calda sau intr-un pachet alimentar pe zi, dupa cum urmeaza:
a) masa calda, preparata in regim propriu, pentru elevii din unitatile de invatamant in care exista cantina cu avize de functionare, inregistrata sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, si spatiu adecvat de servire a mesei;
b) masa calda, in regim catering, pentru elevii din unitatile de invatamant in care nu exista cantina pentru prepararea in regim propriu, hrana poate fi servita in sala de clasa sau intr-un alt spatiu amenajat in acest scop, cu respectarea prevederilor art. 34 din Ordinul ministrului sanatatii nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igiena din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, cu modificarile ulterioare. Daca hrana nu este servita intr-un interval de 60 de minute de la livrare, suportul alimentar va fi pastrat, pana la servire, in spatii amenajate, in care exista conditii adecvate de manipulare si depozitare, la temperaturi care sa poata fi monitorizate si controlate;
c) pachet alimentar, in situatia in care nu exista posibilitatea asigurarii mesei calde preparate in regim propriu sau de catering, care va fi pastrat, pana la servire, in spatii amenajate, in care exista conditii adecvate de manipulare si depozitare, la temperaturi adecvate, monitorizate si controlate.

Prevederi privind personalul

Dreptul de a primi zilnic suportul alimentar il au elevii/prescolarii prezenti la activitatile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului scolar. Suportul alimentar nu se acorda pe perioada vacantelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucratoare.
Proiectul mai prevede ca servirea mesei calde sau distribuirea pachetului alimentar in cadrul unitatii de invatamant se face de catre persoane desemnate de conducerea acesteia, cu exceptia personalului de ingrijire si de intretinere care a participat, in prealabil, la curatenia grupurilor sanitare.

Reguli privind livrarea

Potrivit normelor minime obligatorii care trebuie respectate in pregatirea mesei pentru prescolari si elevi, conform recomandarilor Institutului National de Sanatate Publica, suportul alimentar este livrat zilnic din unitati autorizate/inregistrate sanitar–veterinar si pentru siguranta alimentelor si sunt pastrate, pana la servire, daca hrana nu este servita intr-un interval de 60 de minute de la livrare, in conditii igienico-sanitare si de siguranta alimentelor, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare.
In vederea asigurarii conditiilor igienico-sanitare, pentru unitatile de invatamant care nu au cantina, produsele care fac obiectul suportului alimentar trebuie insotite de ustensile sigilate, care permit consumul in conditii optime de igiena.

Preparate din pui

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului National de Sanatate Publica:

  1. ciorba de legume;
  2. supa de pui cu legume;
  3. ciorba de vacuta cu legume;
  4. legume cu piept de pui la gratar;
  5. mancare de mazare cu piept de pui;
  6. pilaf cu legume si ficatei de pui;
  7. piure de morcov cu gratar de pui;
  8. piure de cartofi cu piept de curcan;
  9. mancare de varza dulce cu friptura la cuptor;
  10. ghiveci de legume cu pui;
  11. orez cu legume si pui la tava;
  12. sufleu de broccoli cu branza;
  13. cartofi gratinati cu piept de pui la gratar;
  14. tocana de legume cu orez brun;
  15. piure de cartofi cu sfecla si chiftelute de legume;
  16. omleta cu legume - ardei, ciuperci, ceapa verde si branza telemea;
  17. sufleu de conopida, broccoli si branza la cuptor;
  18. dovlecel umplut cu branza la cuptor;
  19. ciuperci la cuptor umplute cu branza, pentru copiii cu varsta mai mare de 7 ani;
  20. macaroane cu branza;
  21. cartofi frantuzesti, la cuptor, cu branza si ou;
  22. quinoa cu legume;
  23. sandvici cu unt, sunca, cascaval si legume - rosii, castravete, salata;
  24. sandvici cu piept de pui la gratar sau pulpa de pui dezosata la gratar cu legume crude - gogosar, varza, morcov;
  25. un fruct intreg.

*Proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani