MARIREA VARSTEI DE PENSIONARE, RESPINSA DE SINDICATE - Cartel Alfa a reactionat: "Desi noi am cerut reglementarea interdictiei cumulului pensiei, obtinute in baza legilor speciale, cu salariul la stat, aceasta cerinta a fost denaturata"
Cartel ALFA cere printr-o scrisoare adresata liderului PSD, Marcel Ciolacu, retragerea proiectului privind prelungirea varstei de pensionare la 70 de ani si arata ca prevederile proiectului rateaza tocmai problema pe care pretinde ca o rezolva, si anume cumulul pensiei cu salariul la stat pentru persoanele iesite mai devreme la pensie, in baza unor legi speciale.
Sindicalistii spun ca proiectul nu rezolva nicuna dintre problemele sistemului de pensii, ba dimpotriva creeaza noi privilegii pentru unii si instituie mecanisme prin care elimina cetateni de la dreptul la pensie. Potrivit Cartel Alfa, prevederile proiectului rateaza tocmai problema pe care pretinde ca o rezolva, si anume cumulul pensiei cu salariul la stat, pentru persoanele iesite mai devreme la pensie, in baza unor legi speciale:
"Aceste persoane nu intra sub incidenta acestei legi, asa cum a fost formulata. In consecinta, spre exemplu, o persoana care iese la pensie la 42 de ani in baza unei legi speciale nu va putea fi impiedicata sa intre intr-o alta functie tot la stat, cel putin nu prin prevederile acestui proiect”.
Iata scrisoarea Cartel Alfa:
"Domnule presedinte,
Ca membri in coalitia de guvernare si avand in vedere programul si promisiunile catre cetateni cu care Partidul Social Democrat si-a asumat participarea in Guvern, va adresam rugamintea, in numele membrilor nostri, viitori pensionari, de a bloca intentia guvernului de prelungire a varstei de pensionare.
Constatam inca odata ca membrii Guvernului sunt complet desprinsi de realitatea pe care o traiesc cetatenii din tara pe care o conduc. Fara niciun studiu sau fundamentare, guvernantii isi bat joc de cetateni prin propuneri aberante de reglementari care neaga drepturile unor cetateni si creaza noi categorii de privilegiati. Astfel, asa cum am aratat si acum un an, atunci cand a fost lansata ideea de a creste ‘optional’ varsta de pensionare, consideram ca acest demers este abuziv, nu rezolva nicuna dintre problemele sistemului de pensii, ba dimpotriva creeaza noi privilegii pentru unii si instituie mecanisme prin care elimina cetateni de la dreptul la pensie.
Ne bazam aceasta afirmatie pe urmatoarele:
-Desi noi am cerut reglementarea interdictiei cumulului pensiei, obtinute in baza legilor speciale, cu salariul la stat, aceasta cerinta a fost denaturata. Aplicarea acestui principiu presupune introducerea unui articol in fiecare lege speciala de pensionare, care sa precizeze: ‘persoanele care ies la pensie in baza prezentei legi nu pot cumula pensia cu salariul intr-o institutie bugetara, pana la implinirea varstei standard de pensionare’;
-Prevederile proiectului rateaza tocmai problema pe care pretinde ca o rezolva, si anume cumulul pensiei cu salariul la stat, pentru persoanele iesite mai devreme la pensie, in baza unor legi speciale. Aceste persoane nu intra sub incidenta acestei legi, asa cum a fost formulata. In consecinta, spre exemplu, o persoana care iese la pensie la 42 de ani in baza unei legi speciale nu va putea fi impiedicata sa intre intr-o alta functie tot la stat, cel putin nu prin prevederile acestui proiect;
Blocarea tinerilor
-Efectul prelungirii optionale a varstei de pensionare va fi mentinerea in posturi a anumitor persoane si blocarea in consecinta a acestor posturi pentru cei mai tineri. Mai mult, se prevede o forma prin care salariatul, fara acordul angajatorului, ramane in functie pana la 70 de ani, in baza simplei sale notificari, in conditiile in care capacitatea de munca a lucratorului respectiv nu este supusa niciunui test sau filtru;
-Va determina pierderea brusca a unui segment important din personalul calificat, in companiile de stat sau cu capital majoritar de stat, care functioneaza intr-un mediu concurential, spre exemplu, CFR;
-Este de subliniat ca persoanele care au indeplinit conditiile strandard de pensionare, conform calcului actuarial, si-au indeplinit obligatia de contributie, care sa le permita sa beneficieze de PENSIE. A face economie la buget prin ne-acordarea unor drepturi nu reprezinta altceva decat un mod cinic, iresponsabil si neconstitutional de a realiza politici publice. Fondul de pensii a fost sustenabil si poate deveni iarasi sustenabil numai prin eliminarea exceptarilor unor categorii de contribuabili din sistemul public si printr-un nivel adecvat al valorii contributiilor de asigurari sociale;
Speranta redusa de viata
-O astfel de reglementare prin care se mareste varsta de pensionare, chiar daca este adoptata initial cu titlul de ‘optiune’ este un fel mascat de prelungire a varstei de pensionare, fara dezbatere, fara fundamentare, in dezacord flagrant cu realitatile demografice din Romania, unde speranta de viata este semnificativ mai mica decat media europeana, conditiile de viata si de munca mai dure, iar mortalitatea din cauze tratabile este la cel mai ridicat nivel dintre toate tarile UE. Mai mult, in ultimii ani, Romania a intregistrat o crestere semnificativa a mortalitatii si o scadere a sperantei de viata.
Blocarea speculatorilor care ies de tineri la pensie
In loc sa gasim mecanisme pentru blocarea speculatorilor care ies de tineri la pensie din institutii bugetare, pe legi speciale, si se reangajeaza apoi in institutiile bugetare, se incearca dimpotriva, protejarea privilegiilor acestora, fixarea pe functii de decizie a persoanelor existente, penalizandu-i in schimb pe toti cetatenii care au lucrat corect, prin privarea de dreptul la pensie.
Avand in vedere cele expuse, CNS Cartel ALFA va solicita sa opriti in cadrul coalitiei de guvernare aceasta propunere legislativa si sa impiedicati sub orice forma procedura asumarii raspunderii care, prin lipsa dezbaterii publice pune sub semnul intrebarii functionarea statului de drept in Romania si a democratiei parlamentare, inclusiv prin demisia in bloc a tuturor ministrilor PSD inainte de o eventuala asumare a raspunderii si realizarea caderii guvernului actual in Parlament”.