MARIREA VARSTEI DE PENSIONARE- Ministrul Muncii cere adoptarea legii pana la finalului lunii septembrie. Iata ce se va schimba

996

sursa foto: facebook Raluca Turcan

Ministrul Muncii Raluca Turcan i-a cerut presedintele Senatului Anca Dragu accelerarea procedurilor pentru adoptarea, pana la sfarsitul lunii septembrie 2021, a Proiectului de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare, aflat acum in dezbaterea comisiilor permanente.

Concret, este vorba despre continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 70 de ani a celor care doresc acest lucru.

Pensie sau salariu

Proiectul de lege da posibilitatea persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare si isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, de a opta intre continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 70 de ani si incetarea raportului de munca sau a raportului de serviciu in sistemul public.
Proiectul de lege stabileste posibilitatea exprimarii optiunii intre acordarea pensiei cu incetarea activitatii sau acceptarea suspendarii platii pensiei pe durata continuarii activitatii. Astfel, pensionarii din sistemul public au posibilitatea sa primeasca fie pensia integrala, fie salariul lunar corespunzator functiei ocupate pana la implinirea varstei de 70 ani in cazul in care opteaza pentru prelungirea activitatii in sistemul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole