MARIREA MANDATELOR PRIMARILOR LA 5 ANI, RESPINSA – Aviz pe proiectul prin care se cere schimbarea duratei mandatului alesilor locali: “Argumentul care leaga mandatele de fondurile europene care au perioade bugetare de 7 ani nu se justifica” (Avizul)
Aviz negativ din partea Consiliului Economic si Social (CES) pe proiectul de lege pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ prin care se incearca prelungirea mandatelor alesilor locali cu un an. Initiatorii, mai multi parlamentari ai Uninii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), printre care si seful formatiunii, Kelemen Hunor (foto), cer schimbarea duratei mandatului alesilor locali (primari, viceprimari, consilieri locali, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene si consilierii judeteni) de la 4 la 5 ani.
Proiectul este motivat si prin faptul ca alesii locali ar avea nevoie de un an in plus la mandat pentru derularea in bune conditii a proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile.
CES respinge acest argument si arata ca explicatiile initiatorilor care leaga mandatele alesilor locali de fondurile europene care au perioade bugetare de sapte ani nu se justifica. In plus, prelungirea mandatelor cu un an este irelevanta in acest context.
Consiliul mai precizeaza ca din expimerea de motive nu se intelege care este beneficiul adus comunitatii locale prin adaugarea a inca unui an la mandatul alesilor locali, intrucat daca un primar s-a dovedit a fi potrivit pentru respectiva comunitate, acesta va fi reconfirmat in functie pentru a-si continua proiectele: “Totodata, prelungirea mandatului alesilor locali ar reduce raspunderea acestora in fata alegatorilor si i-ar face mai putin receptivi la nevoile cetatenilor, in contextul in care frecventa alegerilor s-ar reduce, iar odata cu aceasta s-ar reduce si competitivitatea politica. De asemenea, prelungirea duratei mandatului primarilor ar crea un avantaj incorect pentru primarii in functie, ar putea conduce la favorizarea aparitiei unor retele clientelare sau ar crea disproportii pentru durata (nerezonabila) a mandatelor viitoare”.
Iata pasaje din expunerea de motive a proiectului, pe care o atasam integral la finalul articolului:
“In ceea ce priveste ratiunea de natura administrativa, trebuie tinut cont de criteriile potrivit carora colectivitatile locale apreciaza calitatea administratiei locale: serviciile publice prestate, investitiile si programele de dezvoltare derulate, reactiile prompte la nevoile locale.
Experienta celor trei decenii de administratie locala releva faptul ca nevoia uriasa de investitii locale in Romania este aproape imposibil de acoperit in mandate de cate 4 ani, acolo unde nevoile de finantare sunt pe terrmen lung, iar fondurile europene, modalitatea optima de finantare a programelor de dezvoltare locala, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani. Mandatele de 5 ani pentru consilierii locali si cei judeteni, precum si pentru primari/viceprimari si presedinti/vicepresedinti de consilii judetene ar acoperi astfel nevoia de stabilitate si de continuitate in deciziile care privesc colectivitatile locale, precum si derularea in bune conditii a eventualelor proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile”.