Grid star
criptomonede

MAREA BRITANIE A STABILIT CUM VA REGLEMENTA CRIPTOMONEDELE STABILE "SISTEMICE”- Sunt vizate companiile Big Tech precum Meta si PayPal, care au sau vor sa lanseze propriile stablecoins

Banca Angliei (BOE) va reglementa „criptomonedele stabile (stablecoins) sistemice” - cele care sunt utilizate pe o scara larga si au potentialul de a perturba stabilitatea financiara, in timp ce Autoritatea de Conduita Financiara (FCA) va supraveghea sectorul cripto din UK. Proiectele legislative care introduc aceste masuri au intrat in dezbatere publica la inceputul acestei saptamani, relateaza Coindesk.

Gilda Popa

Aceste propuneri au rolul de a reglementa un segment important din sectorul cripto, monedele stabile, dupa ce guvernul Regatului Unit a publicat, saptamana trecuta, cadrul legislativ pentru intreaga industrie. Initiativele companiilor Big Tech precum Facebook, acum Meta (META) si PayPal (PYPL) de a emite stablecoins, dupa dezastrul sistemic provocat de prabusirea din mai 2022 a imperiului stablecoin Terraform Labs, au propulsat reglementari specifice monedelor stabile in jurisdictii importante precum Uniunea Europeana si Japonia.

Reamintim ca, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, gigantul de plati PayPal s-a inregistrat la inceputul lunii noiembrie la Autoritatea de Conduita Financiara (FCA) din Marea Britanie ca furnizor de servicii cripto. Astfel, compania are permisiunea de a se angaja in „anumite activitati legate de active digitale”, potrivit legislatiei actuale. De asemenea, in august 2023 PayPal a lansat criptomoneda stabila PYUSD, legata de dolarul american, devenind prima companie importanta de tehnologie financiara care utilizeaza propria moneda digitale pentru plati si transferuri. In conditiile in care platforma are peste 420 milioane de utilizatori, PYUSD are potentialul de a deveni ceea ce Banca Angliei (BOE) defineste ca „moneda stabila sistemica”.

Autoritatile britanice se axeaza pe monedele stabile legate de lira sterlina

In timp ce regulamentul UE privind Pietele Activelor Cripto (MiCA) urmareste sa limiteze monedele stabile cu potential de utilizare pe scara larga, cum ar fi cea propusa de Meta, BOE ar permite companiilor sa emita monede stabile axate pe plati si sustinute de monede fiat in Regatul Unit, in conditii reglementate prin propunerea legislativa lansata in dezbatere publica. Cu toate acestea, in prezent, nicio moneda stabila existenta nu se califica drept „sistemica” conform definitiilor din lege, mai noteaza Coindesk. Planurile BOE se concentreaza pe monede stabile legate de valoarea lirei britanice, deoarece banca centrala considera ca acestea ar putea fi utilizate pe scara larga pentru plati, a precizat banca centrala intr-un comunicat de presa. Printre altele, BOE ia in considerare introducerea unor limite pentru detinerile individuale de monede stabile.

De asemenea, Autoritatea pentru Reglementari Prudentiale (PRA) a Marii Britanii a transmis institutiilor financiare un mesaj la „pachet” cu propunerile legislative publicate luni de BOE si FCA.

Riscurile de contagiune vor fi mai mici pentru monedele stabile utilizate in sistemele de plati sistemice reglementate de BOE, decat pentru monedele digitale sau alte monede stabile reglementate (n.r. de legislatia mai generala) a FCA”, se arata in documentul transmis de PRA.

Criptomonede stabile sustinute de active "adecvate”

FCA mentioneaza ca emitentii vor trebui sa solicite autorizatie pentru a pune in circulatie monede stabile sustinute de fiat in sau din Regatul Unit. Autoritatea britanica doreste ca monedele stabile sa fie sustinute de active „adecvate” pentru a le egala valoarea in circulatie. De asemenea, FCA cere ca emitentii sa se asigure ca activele cripto pot fi rascumparate cu usurinta in monede fiat, indiferent de problemele tehnice sau de lichiditate. FCA propune ca emitentii reglementati de monede stabile sa nu aiba permisiunea de a plati venituri sau dobanzi consumatorilor.

"Suntem constienti ca acest lucru poate fi perceput ca fiind incorect pentru consumatori, in cazul in care ratele dobanzilor continua sa ramana ridicate si/sau sa creasca semnificativ”, precizeaza FCA in documentul care insoteste propunerea legislativa.

FCA si banca centrala urmaresc sa se consulte cu privire la regulile finale pana la jumatatea anului 2024 si sa implementeze reglementarile pentru stablecoin pana in 2025, potrivit unui document publicat alaturi de proiectele lansate in dezbatere publica.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani