Marcel Ciolacu si-a luat-o si din interior, si din exterior
Aceasta expresie ii apartine in totalitate presedintelui interimar PSD. A fost surprinsa si difuzata o discutie purtata in Biroul Permanent intre acesta si Florin Roman, liderul parlamentarilor PNL din Camera Deputatilor. Teoretic, doi adversari. Teoretic, la cutite unul cu altul. In mod public, Florin Roman turna si fulgera impotriva „ciumei rosii”. Dar iata ca, in particular, lucrurile stau altfel. Atat de altfel, incat Ciolacu i se confeseaza ca unui prieten si ii explica cum si-a luat-o si din interior, si din exteror. Sa traducem.
Dialogul avea drept subiect pandemia. Si intelegerile care s-au perfectat intre PSD si PNL privind adoptarea legii pandemiei. O lege care a trecut ca prin branza prin Camera Deputatilor, prezidata de Marcel Ciolacu. Si apoi, cu unele amendamente, insuficiente, a trecut si prin Senat, fireste, cu acordul interimarului de la PSD. Un act normativ promulgat de presedinte, care urmeaza sa intre in vigoare dupa ce vor fi batute in cuie de catre Guvern si normele de aplicare. Foarte multi analisti, specialisti in domeniul juridic sau al drepturilor omului sustin ca legea pandemiei e blestemata. Ea permite practic arestarea unor persoane contaminate cu coronavirus si izolarea acestora in unitati spitalicesti, care devin astfel un fel de celule de inchisoare. Practic, acesti oameni nu vor avea cum sa-si exercite drepturile prevazute de lege, facand apel la Justitie pe cale electronica, intrucat saloanele de spital nu sunt dotate cu cele necesare. Nu au nici posibilitatea de a lua contact altfel decat telefonic cu vreun avocat. Sunt judecatorii unde nu exista mai mult de trei-patru magistrati specialisti in civil, la care teoretic ar putea apela zeci sau poate chiar sute de persoane simultan, pentru a solicita, inclusiv in zilele de weekend, punerea lor in libertate. Pana cand vor fi administrate asemenea procese, termenele prevazute de lege vor trece de mult. Deci oamenilor li se incalca teoretic drepturile, fara ca de cealalta parte a balantei sa existe in mod real vreun mijloc de aparare. Iar Marcel Ciolacu, impreuna cu Florin Roman, liderul liberal si liderul „ciumei rosii”, asupra acestei legi s-au conciliat, invocand fiecare spiritul de responsabilitate de care ar fi dat dovada.
Cel putin din perspectiva opozitiei, o asemenea responsabilitate nu a existat. Opozitia nu trebuia sa crediteze in mare viteza, in numai cateva zile, o lege despre care pe buna dreptate numerosi lideri PSD au afirmat ceas de ceas ca este un act normativ tampit, scris la repezeala de neprofesionisti si cu intentia vadita de a incalca legi si libertati fundamentale. Este o evidenta contradictie in termeni sa vorbesti despre o lege tampita si in acelasi timp sa te falesti ca ai contribuit „cu responsabilitate” la adoptarea ei. Tot lipsa de responsabilitate a manifestat si Guvernul PNL, atunci cand a scris actul normativ, dar si parlamentarii PNL, atunci cand l-au adoptat. O lege de o asemenea importanta, daca PNL era responsabil, trebuia discutata in prealabil cu toate partidele politice, pentru ca in final sa fie cu adevarat rezultatul al unui efort legislativ comun. si destinat in exclusivitate protejarii sanatatii populatiei.
Dar cum si-o fi luat-o, conform propriei expresii, Marcel Ciolacu din interior si din exterior? Ce a vrut sa spuna? In absenta unor precizari din partea domniei sale, nu-mi ramane decat sa utilizeze logica formala, pentru a-i oferi cititorului o explicatie cat de cat pertinenta. Cand si-a luat-o din interior, Ciolacu s-a referit cu siguranta la opozitia pe care o fac multi pesedisti candidaturii sale la pozitia de presedinte al partidului, pozitie pe care incearca sa si-o adjudece intr-un congres „aranjat”. Adica trucat. Un congres in care nu candideaza persoane, ci echipe. In care Ciolacu anunta ca vine cu o echipa, care, daca va castiga, va elimina practic de la radacina orice opozitie interna. Adica omoara din fasa dezbaterea interna din partid. Orice urma de democratie. Si mai mult decat atat. Un congres la care vrea sa participe un numar cat mai redus de delegati, alesi si ei pe spranceana, si care probabil vor vota electronic, ca sa se fure mai usor. Asemenea intentii sunt amendate de opozantii sai din interiorul PSD. Pe care tocmai i-a amenintat cu excomunicarea, de indata ce se va inscauna ca presedinte. Acestei opozitii interne, scandalul legat de legea pandemiei si de comportamentul de tip colaborationist al lui Marcel Ciolacu i-a dat apa la moara. De aceea interimarul de la PSD a afirmat ca si-a luat-o din interior.
Dar din exterior cum si-ar putea-o lua? Ce forte relevante din exteriorul partidului ar fi putut amenda comportamentul lui Ciolacu? In primul rand statul subteran. Dupa cum se stie, Marcel Ciolacu este una dintre dronele importante ale acestui stat subteran. Pentru a-i determina comportamentul colaborationist, statul subteran i-a batut obrazul lui Cioalcu, acuzandu-l ca e duplicitar. Adica nu executa cu promtitudinea necesara dispozitia venita de la statul subteran de a omologa de indata legea pandemiei. O lege care, intarind statul de forta, intareste implicit statul subteran. Si cine altcineva din exterior i-ar fi tras-o lui Marcel Ciolacu? Poate presedintele Klaus Iohannis, cu care a convenit in mod netransparent o serie de proiecte politice comune. Poate oameni din PNL, cu care trateaza pe ascuns pentru ca PNL, intr-un fel sau altul, sa-l ajute sa-si urce sacii in caruta. Sa-si elimine cu alte cuvinte rand pe rand, prin diverse mijloace, inclusiv prin intermediul DNA, adversarii din partid. Poate cand a spus ca si-a luat-o din exterior, s-o fi referit inclusiv la interlocutorul sau. La domnul Florin Roman. Care una spune la televizor si alta mananca in Biroul Permanent.